Dolar kuru nerede istikrar kazanacak sorusuna cevap bulunamıyor. Ancak, ekonomide belli prensipler de var. Bu prensiplere uyulduğu taktirde, sonucu belli bir yanılma payı ile tahmin etmek mümkündür.
Dolar satın almak için, öncelikle elinizde TL olması gerekiyor. Merkez Bankasının "sıkı para politikası" TL'yi nadir hale getiriyor.
Dolar satın almak isteyenler nereden TL bulacaklar?
Üç yol var;
-Birincisi, bankalardan kredi almak. Bu yol oldukça pahalı hale geldi. Bankalar iyi müşterilerine yüzde 30 dan aşağı kredi veremiyor. Zira mevduat faizleri yüzde 28 lere çıktı. Faktöring piyasasında faizler el yakıyor. Kredi yoluyla TL bulmanın maliyeti çok yükseldi.
-İkincisi tahvil pazarıdır. TL bulmak isteyenler, ellerindeki tahvilleri satar. Tahvil satmak için, fiyatını düşürmek lazım. Tahvil fiyatı düşünce, piyasa faizi yükseliyor. Zira, tahvilin üzerindeki faiz sabittir. Bu piyasanın, giderek daraldığı gözüküyor. Son bir haftadan beri alım-satım miktarı binli rakamlara indi. Ayrıca tahvil piyasasında faizler yüzde 27,50 lere kadar yükseldi. Bu piyasadan TL çıkarmak mümkün değil.
-Üçüncüsü Hisse Senedi Piyasasıdır. Son üç ay içerisinde hisse senetleri büyük ölçüde değer kaybetti. Dolar bazında değer kaybı çok daha yüksek. Hisse senedi piyasasından TL elde etmek çok pahalı hale geldi. Bununla beraber, bazı yatırımcılar, hisse senedi fiyatını düşük tutarak TL elde ediyor. Ancak, borsanın yüzde 75'i yabancıların elinde. Bir yabancı satıyor, diğer yabancı satın alıyor. Dolayısıyla, birisi döviz bozdururken, diğeri döviz talep ediyor. Kurlara etkisi negatif kalıyor.
Bankalarda döviz mevduatı olanların tutumu önemlidir. Zira miktar 190 milyar dolara yaklaşıyor. Onlar da, hayatından memnun. Zira, satın alma gücü bazında kendilerini zengin hissediyorlar. Ayrıca, döviz mevduatın getirisi, Batıya göre yüksek seyrediyor.
Para ve sermaye piyasalarından TL elde ederek, döviz talebi sınıra ulaştı. Sadece ithalatçılar döviz talep ediyor. İthalatçıların döviz talebini karşılayacak miktarda döviz arzı mevcut. Gecikmeli arzı önleyici, idari uygulamalar etkisini göstermeye başladı.
Sonuç olarak, piyasa döviz satın almak için TL bulamıyor. TL bulamayınca kurlar yükselemiyor.
Kurların geri düşmesi için, ekonomiye güven vermek lazım. Sermaye piyasası "güven sendromunu" yener ise, TL de ki nedret, kurları hızla aşağı çekebilir. Zira, dolar bazında sermaye piyasası çok karlı hale geldi.
Hükümete görev düşüyor.