Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Elemanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Yazkaç, Anadolu’nun canlı renklerini Romanya’ya resimleriyle ve ebru sanatıyla taşıdı.
DPÜ Erasmus Personel Hareketliliği kapsamında “2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Erasmus Personel Hareketliliği Seçimi’nde” Romanya Unversitatea De Arta Sı Design Cluj-Napoca Üniversitesine ders vermek üzere giden Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Pınar Yazkaç Romanya’da “My Impressıon” adlı 6. Kişisel Resim Sergisi'ni açtı.
Serginin açılışını De Arta Sı Design Cluj-Napoca Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ioan Sbarcciu ve Erasmus Koordinatörü ve Öğretim Üyesi Donia Lenei yaptı.
Sergisini tarihi galeri Casamatei’de açan Yrd.Doç.Dr.Pınar Yazkaç sergide resimlerinde kendi izlenimlerini, Anadolu’nun parlak ve canlı renkleriyle harmanlayarak ürettiğini belirttti.
Yazkaç, "Özlediğim coğrafyaların adsız renkleri, adsız mekanlarında kokularını aldım. Resimlerim yaşadıklarımdan bende kalanlardır” diye konuştu.
Yazkaç, Bedri Rahmi’yi ve eşi Eren Eyüboğlu’nu, ressam, ozan, yazar, kalıbına sığmaz coşkulu bir kişilik olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti. “Bedri Rahmi Türk resim sanat tarihine derin izler bırakan güçlü bir sanatçıdır. 'Bedri Rahmi’nin resimlerindeki başarısı ve evrenselliğe ulaşmasındaki en önemli nokta; Anadolu’yu keşfetmesidir. Bedri Rahmi, Anadolu’nun kilimi, motifleri, taşı, böceği, ateşi, çiçeği yani her şeyine vurulur. Batıdan aldığı argümanları harmanlayarak kendine özgü bir Anadolu mitolojisi, Anadolu ikonografisi kurgulamaya başlar ve bunu modern resmin imkanlarıyla bir tuvale aktarmaya bir resme dönüştürmeye çalışır.” (EFE)
Kaynak: iha