Kütahya'nın Simav İlçe Belediyesi önderliğinde bu yıl 17 ve 18 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Geleneksel Büyük Hayır ve Toplu Sünnet Şöleni hazırlıkları başladı.
Belediye, 20 bin kişinin yararlanacağı bereket sofrasına hayırseverlerin de katkısını sağlamak maksadıyla 18 mahalle muhtarına görev verdi. Mahalle muhtarları ve Yardım Toplama Komitesi üyeleri mahallelere hayır toplamaya çıkmadan önce belediye hizmet binası önünde toplanarak topluca dua etti ve ardından da mahallelere dağıldı. Hayır toplama yarışına bu yıl ilk olarak Karşıyaka Mahallesinden başlandı. Belediyenin aracı ile mahallere dağılan ekipler Muhtar Necati Bal ile birlikte konut ve iş yerlerini dolaşarak geleneksel Büyük Hayır ve Bereket Sofrası'na gönüllü olarak para ve kuru gıda yardımında bulunmak isteyen vatandaşlara ulaştı. Ekipler, hayırseverlerden gönüllü olarak nakit para ile yemeklerde kullanılacak fasulye, nohut gibi kuru bakliyat ürünleri topladı.
Geleneksel Büyük Hayır ve Bereket Sofrası'na vatandaşlarında katkısını sağlamak maksadıyla her yıl yardım toplama komitesi aracılığı ile mahallelere çıkıldığını ifade eden Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan, hayır yemeği için gönüllü olarak para ve kuru gıda desteğinde bulunmak isteyen vatandaşların arzu ettikleri takdirde belediyeye de gelerek yardımda bulunabileceklerini bildirdi.
Her yıl geleneksel olarak mayıs ayının ikinci haftasına rastlayan cumartesi ve pazar günleri ilçenin her türlü dert, bela ve musibetlerden korunması, ayrıca çiftçilerin bol ürün, esnafların da hayırlı kazançlar sağlaması temennisiyle belediyenin önderliğinde halkında katılımı ile böyle bir etkinlik tertiplediklerini dile getiren Başkan Özkan, mazisi 3 bin yıl öncesine dayanan bu köklü gelenek sayesinde en az 20 bin kişiye çorba, et, helva, pilav ve kompostodan oluşan yemek menüsü ikram etiklerini, kadın, kız, çoluk çocuk o gün herkesin gelip karnını doyurduğunu söyledi.
Hayır yaptıkları gün ayrıca kimsesiz veya yardıma muhtaç ailelerin çocuklarını da topluca ücretsiz sünnet ettirdiklerini dile getiren Başkan Özkan, "Biz atalarımızdan böyle gördük, mirası gelecek kuşaklara da böyle devretmek istiyoruz. Bunun için her yıl belediyemizin önderliğinde düzenlenen Büyük Hayır ve Toplu Sünnet Şölenine büyük önem veriyoruz" dedi.
Büyük Hayır ve Bereket Sofrası için gerekli nakit para ve gıda yardımının vatandaşlardan toplanmasının ardından kalan kısmının belediye tarafından, karşılandığına vurgu yapan Başkan Özkan, şunları söyledi;
"Bu hayır geleneğimizi her yıl tekrarlıyoruz. Çünkü vatandaşlarımız bu geleneğimizi sürdürdüğümüz takdirde Simav'ın üzerindeki her türlü bela, dert ve musibetlerden kurtulacağına, çiftçilerin bol ürün, esnaflarında daha kazançlı günler elde edeceklerine yürekten inanılıyor. Biz de belediyemizin önderliğinde günümüzde unutulmaya yüz tutmuş böylesine güzel bir geleneğimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Bu etkinliğimize ismini vermek istemeyen pek çok hayırsever vatandaşımız da maddi ve manevi anlamda destek sağlıyor. Yetmeyeni de belediye olarak biz takviye ederek birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinin sergilendiği etkinliğimizi her yıl tekrarlıyoruz."
Muhtar Necati Bal ise, Büyük Hayır ve Bereket Sofrasına önemli ölçüde maddi ve manevi destek sağlayan mahalle sakinlerine teşekkür etti.
Kaynak: iha