Malatya il Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Aşılı çocuk sağlıklı çocuktur” dedi.
“9. Avrupa Aşı Haftası” nedeniyle yaptığı açıklamada, aşının önemine temas eden il Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından 22-26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen “9. Avrupa Aşı Haftası”nda ana tema “Bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak” olarak belirlenmiştir” dedi.
“Aşı takviminde 2005 yılı sonuna kadar yer alan 7 hastalığa karşı yapılan aşılamaya (difteri, boğmaca, tetenoz, çocuk felci, kızamık, Hepatit-B, verem) ek olarak; 2011 yılına kadar olan zaman içerisinde konjuge pnömokok (zatürre) aşısının eklenmesi ve 2012 yılında Hepatit A ve Suçiçeği aşısı ile birlikte 13 hastalığa karşı aşı ile korunma sağlanmıştır” diyen Şener, daha sonra şunları belirtti:
"Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdırlar. Sağlık personeli de kendi durumlarına uygun olan aşıları olmalıdır. Hastalık açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre uygun aşıları yaptırmalıdırlar.
Ülkemizde yaşlı nüfusun giderek artmasıyla, kronik hastalıklarda da (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb) buna bağlı bir artış meydana gelmekte olup bu durum erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erişkinler de kendileri için uygun aşılama şeması konusunda mutlaka Aile Hekimine danışmalıdır.
Aşı uygulamaları aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ailelerin, çocukluk yaş grubu rutin aşıların yaptırılmasına gereken hassasiyeti göstermesi geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlığı için oldukça önemlidir.”
Kaynak: iha