Malatya İl Sağlık Müdürü Nail Umay, “Ebelik, doğumla ilgili gerekli olan kararları doğru ve zamanında vererek doğacak olan bebeği görebilmek coşkusuyla çok kutsal bir görev üstlenir “ dedi.
21-28 Nisan Ebeler haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Ebelik mesleğinin önemine temas eden İl Sağlık Müdürü Nail Umay, “Ebelik, gebelik döneminde gebeliğin teşhisi, gözetimi ve normal doğum yaptırmakla görevli kişilerin oluşturduğu bir meslektir. Ebeler gebe kadını tespit eder, izler ve tüm kontrollerini yapar. Doğumla ilgili gerekli olan kararları doğru ve zamanında vererek doğacak olan bebeği görebilmek coşkusuyla çok kutsal bir görev üstlenir” ifadelerini kullandı.
“Tarihin çok eski dönemlerinden beridir uygulanan ilk tıbbi mesleklerdendir. Sağlığın temeli, gebelik ve doğumla atılır ve sağlıklı aileler geleceğin anahtarıdır. Tüm dünyada aile sağlığını korumak ve yükseltmek için çalışan ebelik mesleği, yüklendiği bu önemli misyon ile toplum için vazgeçilmez meslekler arasında yer alır. Bundan dolayı çok kutsal bir görevdir” diyen Umay, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Ebelik mesleği ülkemizde Sağlık Bakanlığımıza göre, ana-çocuk sağlığı hizmetleri veren, normal doğumları yaptıran, 0-6 yaş çocuklarda beslenme eğitimleri veren, aşıları yapan aile planlaması, kişisel temizlik kuralları, ilk yardım, bulaşıcı hastalıklar, sosyal hastalıklardan korunma, aileye, topluma, sağlık eğitimi veren, doğum ölüm istatistik verilerini toplayan, değerlendiren, kamu kuruluşlarıyla işbirliğini sağlayan insani ve ahlaki davranışları ile örnek bir insan modeli taşıyandır.
Ebelik mesleğine dikkat çekmek için dünyada ve ülkemizde 21-28 Nisan tarihleri arası Ebeler Haftası, 5 Mayıs tarihi ise Dünya Ebeler Günü olarak belirlenmiş ve kutlanmaktadır.”
Kaynak: iha