Saruhanlı Belediyesi, 12 Eylül 1980 darbesi döneminde sembolik bir bedelle Manisa İl Özel İdaresi’ne devredilen ve iki ay önce hiçbir bedel ödemeden geri aldığı 553 dekar arazinin ‘Dallas Çiftliği’ tapu senedini kamuoyu ile paylaştı.
Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, yaptığı açıklamada İlçede ‘Dallas çiftliği’ olarak bilinen, içerisinde süt işleme tesisi, soğuk hava depoları ve salça işletmesinin de bulunduğu 553 dekar arazinin 12 Eylül 1980 darbesi sonrası adeta gasp edilircesine Belediyeden İl Özel İdaresi’ne devredildiğini anımsattı.
Söz konusu araziyi geri almak için 10 yıldır birçok kez girişimde bulunduklarını ifade eden Yaralı, 34 yıl sonra adaletin yerini bulduğunu dile getirerek şunları kaydetti:
“İlçemiz sınırları içinde yer alan 553 dekar arazi, 12 Eylül 1980 darbesi döneminde sembolik bir fiyata, adeta gasp edilircesine Manisa İl Özel İdaresi’ne devredilmiş. Biz göreve geldiğimizde bu durumu fark edip burada bir haksızlık yapıldığını, hakkın haklıya verilmesi gerektiğini ifade ettik. 10 yıllık süreçte bu araziyi ilçemize yeniden kazandırmak için çok çaba sarf ettik. İlçe halkının desteğini de arkamıza alarak gerek Belediye olarak biz, gerekse il genel meclisi üyelerimiz bu konuda gayret gösterdi. Büyükşehir yapılanması kapsamında İl Özel İdaresine ait taşınır ve taşınmazların belediyelere devri için Valilik tarafından kurulan komisyona bu konudaki haklı talebimizi ilettik. Komisyon Saruhanlı'mıza ait olan bu araziyi ‘hakkın iadesi’ olarak değerlendirdi ve belediyemize devretti. Arazimizi 24 Mart 2014 tarihi itibariyle hiçbir bedel ödemeden 34 yıl aradan sonra geri aldık. 28 Mayıs 2014 tarihinde de Tapu devir işlemleri tamamlandı ve arazinin tapu senedini aldık. İlçemiz için hayırlı olsun.”
Başkan Yaralı, darbe döneminde yasal olmayan yollarla Saruhanlı’nın elinden alınan araziyi demokratik yollarla geri almanın mutluluğunu yaşadıklarını da sözlerine ekleyerek, “Yıllar boyu süren çabalarımızın sonucunda geri almayı başardığımız arazinin Tapu senedini herkes görsün ve mutluluğumuza ortak olsun diye kamuoyu ile paylaşıyoruz. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.
Yaralı, söz konusu araziyi Saruhanlı için faydalı ve kalıcı hizmetlerde değerlendireceklerini söyledi.
Kaynak: iha