Manisa eski Milletvekili Tevfik Diker maden faciasının ardından Soma’da, maden işçileri, Maden-İş Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal ve şehit aileleri ile biraya geldi. Maden işçilerinin ve şehit ailelerinin acılarını paylaşan Manisa Milletvekili Tevfik Diker, “Soma’da facianın yaşandığı maden ocağına bir tek ben bu kadar yaklaştırıldım. Savcılar soruşturma yapıyorlardı. Son olarak ta şehitliği ziyaret ettim. Şehitlerin mezarına konulmuş mektuplarını okurken içim çok acıdı” dedi.
Manisa eski Milletvekili Tevfik Diker Soma izlenimlerini şöyle anlattı:
”Maden faciasının ardından Soma'ya gittim. Soma' da halk gergindi. İşçiler işten atılma olasılığı nedeniyle konuşmaktan kaçınıyorlar. Maden İş Sendikası Soma Şubesi yönetimine karşı Kaymakamlık önünde eylem yapan muhalefet vardı. Sendika muhalefeti ve mevcut yönetimden bazı isimlerle yüz yüze görüştüm. Maden İŞ Genel Sekreteri Vedat Ünal ile yaptığım görüşmede o da tüm suçu özelleştirmeye attı acil kamulaştırma istedi. Ünal, ‘Devletin denetim elemanlarının yeterli ve etkili denetim yapmadıkları, patron maliyeti düşürmek için işçinin hayatını tehlikeye atıyor’ dedi. Ünal’a, ‘Devlet denetiminde başarısız diyorsunuz ama devletleştirme istiyorsun bu bir çelişki değil mi? Yani denetimi beceremeyen devlet yönetimi becerir mi? dedim. Ayrıca özelleştirmenin uygulanmadığı Zonguldak' ta facia yaşanmıştı’ diyerek bir acı örnek verdim. ‘Faciaya sebep olan ocaktaki için için yanmayı ve metan gazındaki tehlikeli artışı mevcut sistemler tespit edemedi mi ve ettiyse yönetim ciddiye mi almadı. İhmal mi var?’ Dediğimde ocaktan sağ kurtulan bir işçi ‘Evet ihmal var’ dedi. Aynı işçi 15 dairesi ve lüks Jeep'i olan taşeron var. Taşeronun kıyak yaptığı yüksek ücret alan ocağa bile uğramayanlar var dedi. Yöneticilerin dört dörtlük gaz maskesi kullandığını kendilerine verilenlerin bozuk olduğunu da iddia etti. Soma'da Maden İş Sendikası yönetimine karşı bir muhalefet var. O ocaktan sağ kurtulanlarla yaptığım yüz yüze görüşmede "Patron-Siyaset ve Sendika"arasında eziliyoruz dediler. İş kaybetme korkusuyla çoğu konuşmuyor. Soma faciasını siyaset kurumunu da etkilemiş. İsim isim bazı siyasetçileri şikayet ettiler.”
“OCAĞA BİR TEK BEN BU KADAR YAKLAŞTIRILDIM”
Soma’da facianın yaşandığı maden ocağını da ziyaret ettiğini belirten Manisa eski Milletvekili Tevfik Diker konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Soma faciasının yaşandığı ocakta savcılar soruşturma yapıyorlardı. Jandarma ile emniyet tertibi alınmış kimseyi sokmuyorlar. Sağ olsunlar jandarma başta diğer yetkililer ocağa gitmemi sağladılar. Ocak' tan bugüne kadar çekilen en yakın fotoğraf bana nasip oldu” dedi.
“ŞEHİTLERİN MEZARINA KONULMUŞ MEKTUPLARINI OKURKEN İÇİM ÇOK ACIDI”
Son olarak ta şehitliği ziyaret ettiğini belirten Manisa eski Milletvekili Tevfik Diker, ”Şehitlerin mezarına konulmuş evlat, ana, baba, eş ve arkadaş mektuplarını okurken içim çok acıdı. Şehitlerimizin mekânları cennet olsun. Yakınlarına sabırlar diliyorum” dedi.
Kaynak: iha