Manisa'nın Kula ilçesi Sağlık Grup Başkanlığında görevli Dr Özgen Kunt, kene ısırmalarına karşı dikkatli olunması için uyarıda bulundu.
Kunt, yaptığı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneden korunmak için uygun kıyafetler giyilmesi ve kene popülasyonunun yoğun olduğu yerlerden uzak durulması gerektiğini vurgulayarak, "Vücuduna kene yapışan kişiler; baş ağrısı, halsizlik, ani başlayan ateş, iştahsızlık, ışıktan etkilenme ve bunların yanında kollarda, bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, duygu durum değişikliklerinin olup olmadığı yönünde kendilerini izlemeli, böyle bir şikayetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Ayrıca, gözde kızarıklık, vücutta küçük kanamalar, akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonları da bozulabilir" dedi.
Kene ısırmasına maruz kalanlardan, keneyi çıkarmaya çalışmadan en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını isteyen Dr. Özgen Kunt, uygun şekilde çıkarılmayan kenenin virüsü bulaştırma riskinin artabileceğini söyledi. Kunt "Kenenin elle çekilerek veya zeytinyağı, alkol, eter, kloroform, sabun, tereyağı gibi maddeler sürülerek çıkarılması, hastalığı nakletmesine neden olabilir. Riskli bölgelerde yaşayan çiftçilerin, hayvancılıkla uğraşanların veya işleri gereği kenelerin bulunabilecekleri ortamlarda çalışan veya piknik yapan insanların evlerine döndüklerinde vücutlarını kene yönünden muayene etmeleri gerekir" şeklinde konuştu. Kunt, vatandaşları araziye çalışmaya ya da pikniğe giderken kenenin vücuda girmesini engelleyip fark edilmesini kolaylaştıracak açık renkli giysiler giymeleri konusunda uyardı.
Kaynak: iha