Türk İdarecileri Derneğinin düzenlemiş olduğu ve İçişleri Bakanlığının da proje olarak desteklediği ‘Değişen yönetim paradigması ve Karar mekanizması” Çalıştayı Manisa Anemon Otel’de gerçekleştirildi. Manisa Valisi Abdurrahman Savaş çalıştaya katılan mülki idare amirleri nezdinde Soma’daki facia sonrası seferber olan tüm vatandaşlara teşekkür etti. CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli ise mülki idarecilerin belli sürelerle atanması gerektiğini belirterek 3,5 yılda 4'üncü vali ile çalışacaklarının altını çizdi.
“Değişen yönetim paradigması ve Karar mekanizması” Çalıştayı Manisa Anemon Otel’de gerçekleştirildi. Çalıştaya Türk İdareciler Derneği Genel Başkanı ve Avrupa Mülki İdare Amirleri Birliği başkan vekili Saffet Arıkan Bedük, dernek onur kurulu üyesi emekli müsteşar Galip Demirel, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş,Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, İzmir, Kütahya, Balıkesir ve Uşak illerinde çalışan vali yardımcıları, kaymakamlar, sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve merkezi idare temsilcileri katıldı.
Çallıştayın basına açık bölümünde bir konuşma yapan Türk İdareciler Derneği Genel Başkanı ve Avrupa Mülki İdare Amirleri Birliği başkan vekili Saffet Arıkan Bedük, “Türk İdareciler Derneği hepimizin bildiği gibi Vali, vali yardımcısı, kaymakam ve bu ünvanı almış kişilerin iştirak ettiği tek sivil toplum kuruluşudur. Bu meslek mensuplarımızın başka bir sivil toplum kuruluşu yoktur. Bu örgüt 1963 yılında kurulmuş olan bir dernektir. Bu dernek bir taraftan mesleki konular ve meslektaşlarımızın konularıyla ilgilenmekte bir taraftan da dünyadaki değişimi ve gelişimi takip etmek suretiyle toplumumuzun milletimizin özellikle beklentilerine cevap verebilecek bir kısım proje, program veya buna dayalı olarak tekliflerini hazırladıkları bütün çalışmalarını ilgili alana intikal ettirme gibi son derece önemli bir görevi üstlenmektedir. Dernek sadece Türkiye’de değil aynı zamanda yurtdışındaki ilişkileriyle de Türk idarecisinin gerek yetişme tarzı gerek yaptıkları faaliyetler ve çalışmalar ile başarılarla bilgi ve birikim paylaşımı bağlamında Avrupa ve Avrasya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkeleri ile birlikte paylaşmak suretiyle görevlerini sürdürmektedir. Avrupa Mülki İdare Amirleri Birliğine bizim dahil olmamızdan sonra özellikle Türk idarecisinin uygulamalarını öğrenmek, test etmek, onlar için fevkalade bir değişim ve aynı zamanda merak konusu olmuştur. O sebeple de Türk idarecisini yakından takip etme fırsat ve imkanlarını aramışlardır. Avrupa Mülki İdare Amirleri Birliği özellikle o ülkelerdeki mülki idare amirleri veya onun emsali olan görevlilerin katıldığı sivil toplum örgütlerinden teşekkül etmektedir. Geçen sene Bergen’de yapılan toplantıda oylama sonrasında ben de başkan vekilliğine getirildim. Şuanda Avrupa Mülki İdare Amirleri Birliği başkan vekilliğini yürütüyorum ama 10 gün sonra Liege’de yapılacak olan başkanlık o toplantıda alınan karar neticesinde bize geçmekte. Genel Başkanlığı bir sene boyunca yürütmüş olacağım” dedi.
CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli ise mülki idarecilerin belli süreli atanmaları taraftarı olduklarını kaydederek, "Bir idareci bir göreve geldiği zaman onun ilçeyi, ili tanıması zaman alıyor. Burada belli sürelerde üniversitelerde olduğu gibi idarecilerden daha çok verim alınır. Üniversitelerde 4 yıllığına atanıyoruz. 4 yılın sonunda da görevimiz bitiyor, tekrar 4 yıl daha atanma şansımız var. 3,5 yıldır rektör olarak Üniversitedeyim. Çok valilerimle çalıştık, inşallah 4'üncü valimizle de çalışacağız. Burada sürelerin uzun tutulmasında fayda olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ise, Manisa’nın ülkenin batısında geleneksel olarak verimli topraklara sahip, bitkisel üretim yapılan, nitelikli sanayinin geliştiği bir il olduğuna dikkat çekerek, “İnşallah bu tür toplantılarla üniversitemizin yeni ivmesi ve açılımlarıyla bilim alanında da aynı verimli katkıyı sunar. Bu çalıştayda bunun önemli bir ürünü olur” dedi.
TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR
Soma faciasının Türk madencilik tarihinde en büyük maden kazası olarak geçtiğini kaydeden Vali Savaş, “Bu facia maalesef 2014 yılında gerçekleşti. Türk milleti olarak, il olarak, çevre il ve ilçelerden servislerle işçi getirildiği için biraz daha geniş bir hinterlanda yayılmış bir facia olarak asıl ateşin düştüğü evler bölgede. Bunu bölgemiz daha ağır hissetti. Tüm dünya bu acıları paylaştı. Ülkemizin her bir köşesinde mülki idare amirlerimiz yerel yöneticilerimiz sivil toplum örgütleri, herkes bu acıyı paylaşmak ve sarmak için yapacakları katkıyı sunmak için koştular ve ulusal bir birlik ve beraberlik örneği gösterildi. Bunun için mülki idari amirlerimizin nezdinde tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Çalıştay basına kapalı olarak devam etti.
Kaynak: iha