Büyükşehir olan Ordulu şehir ve mahalle sakinleri ekonomik, sosyal ve siyasal uygulamalardan memnun iseniz oyunuzu iktidara vermelisiniz. Yok memnun değilim diyorsanız oyunuzu muhalefet partilerinden birine vermelisiniz. Önümüzde ki seçimin sonunda emanet edeceğimiz iktidar 4 yıl boyunca yönetime sahip olarak uygulamalarını bizlerin adına yaparken müdahale etmek istediğimizde, devletin bütün güçleri karşımıza çıkıyor.Müdahale etmemizi engelliyorlar. Sokağa çıkanı suyla yıkadıktan sonra gazla temizliyorlar. Daha da olmadı canından ediyorlar. Sokağa çıkmayanlarda olan biteni ekrandan yada basından öğreniyor. Hoşlananlar da, kızanlarda yaşananlardan ders alacağına, tam tersine umursamaz ya da korkuya dayalı sokağa çıkamıyor.Sokaktakine destek vermiyor. İktidarda uygulamalarına devam ediyor.

İlin çeşitli iş kollarında çalışan işçiler çalıştıkları iş yerinin koşullarından, maaşından memnun olmadığı için bağlı olduğu sendikaya şikayet ediyor. Sendika işçilerle greve çıkıyor. Aynı iş yerinde çalışan başka sendikaya bağlı olan işçi iş başı yapıyor. Sendikalar arasında devam eden siyasi ayrımcılık ,işçinin ayrımcılığına dönüşüyor. Bütünlük içinde olamayan işçinin haklarını elde etmesi zorlaşıyor. İşçi işinden oluyor. Sokaktaki işsiz işçiler fırsat bilip iş yerinin önünde işe girmek için sıraya giriyorlar. Böyle bir ortamda iş veren işçisine hak vermek için ya çok iyi niyetli, yada deli olmalı. Kâr etmek amacında iş yeri açan patron ister ki hazırladığı şartlarda işçi çalışsın. Karşı çıkan işçiyi de sevmez. Çalıştırmak da istemez. İşçi sendikaları neden kurulmuş, işçiyi patrona karşı korumak için.İşçi var olan sendikaların haklarını koruyup korumadığına sorgulayarak yanıt bulup sendikasını seçmelidir. Sonrada sendikasının hangi partiye yakın ise o yönde destek vermesi gerekir. Patronda hangi parti haklarını koruyorsa ona destek vermelidir. Sendika üyeleri ile patron aynı partiye destek veriyorsa sorgulamak gerekmez mi! Emekliler yaşamlarından memnun iseler tabi ki iktidar partisine destek vereceklerdir. Yaşamlarından memnun olmayan emekliler iktidara destek veriyorlarsa kendilerini sorgulamalıdırlar. Doğru davranış memnun değil isen muhalefet partilerinden birine destek vermektir.12 yıl boyunca uygulamaları ile emeklinin yaşamını tayın eden iktidar aynı uygulamaları ile emekliyi yaşatacağı ortadır.

Tarımla geçimini temin eden yurttaşlar 12 yıldır üretiminden ve ürettiği ürünün fiyatından memnun iseniz iktidara destek vermeniz kadar doğal bir durum olamaz.Memnun değil iseniz, borçlu olmanın sebeplerini araştırmadan, yiyecek her türlü sebze ve sanayi ürünlerinin ,hayvan ürünlerinin şehirden karşılanmasının sonucu olarak ,üreten yurttaş iken tüketen yurttaş olmanın sorgulamasını yaparak destek vereceğiniz partiyi seçmeniz gerekmez mi!
Sosyal yardım alan yurttaşlar devlet var oldukça yardım almaya devam ederler. Devletin asli görevlerinden biri vatandaşına yaşanır olanak sağlamaktır. Sağlığını korumaktır.Eğitimini sağlamaktır.Hangi parti iktidar olursa o parti uygulamaları kendine göre yapar.İktidar partisinin uygulamalarından memnun olanlar desteklerini de verirler. Muhalefet partilerinin söylemleri üzerinden yapacaklarını benimseyen yurttaşlar desteklerini muhalefet partilerinden yana kullanırlar. Muhalefet partileri iktidara taşınırsa söylemlerini yapma olanaklarını elde ederler. Yapılan uygulamalardan sorumlu tutulamazlar.
Sahaya çıkan partilerin söylemleri dikkatle izlenirse en doğru desteğin verileceği, yaşanacak 4 yılın iktidarı seçilirken yurttaş olarak sorgulama fırsatının kendinde olduğunu bilerek önce meydanlara, sonra sandığa.