Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Teknopark’ın, Türkiye’deki teknoparklar arasında 9’uncu başarılı teknopark olduğunu belirterek, “Teknopark geçtiğimiz yıl 60 milyon liralık şirket cirosunu elde etmiştir” dedi.
Mersin Teknopark Yönetim Kurulu Toplantısı, Vali Güzeloğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi içerisindeki Teknopark hizmet binasında düzenlenen toplantıda konuşan Güzeloğlu, Mersin Teknopark’ın, Türkiye’deki teknoparklar arasında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl çeşitli kriterlerde yapılan değerlendirmede 9’uncu başarılı teknopark olarak tanımlandığını hatırlattı. Mersin Teknopark’ın kurulduğu günden bu yana çok önemli hizmetlerin altına imza attığını ifade eden Güzeloğlu, “Buraya gelmek kolay olmuyor. Hedefimiz Mersin Teknoparkı Türkiye’nin ilk 5 teknoparkı arasına yükseltmek, bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı koyacak bir seviyeye getirmektir. Teknopark bünyemizde bugün 64 firma ile üretim ve hizmet gerçekleştirilmekte, 350’yi aşkın çalışan istihdam edilmektedir. Bilimsel cari açık açısından önemli olan teknoloji ihracatı alanında 1,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Gelişmeler, bu rakamın daha da artacağının habercisidir. Teknopark geçtiğimiz yıl 60 milyon liralık şirket cirosunu elde etmiştir” diye konuştu.
Yapılan toplantı ile bu rakamları daha da yükseltecek yeni projelerin değerlendirileceğini dile getiren Güzeloğlu, “Bunlardan en önemlisi çalışanların dünya çapındaki bilgi üretim merkezlerinde olduğu gibi performanslarını arttırıcı yenilikçilik merkezimiz. Başkanı olduğum Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen bu proje ile yenilikçilik merkezimiz tamamlandı ve hizmete sunulmak üzere hazır hale getirildi. Bir diğer projemiz olan iletişim ve haberleşme ağı portalı da faaliyete geçti. Bu projemiz ile üretime dayalı karşılıklı bilgi alışverişinin sağlanmasını, son ürünün dünyaya tanıtılmasını sağlayacak bir gelişmeyi hizmete sokmak bizim için keyif oldu” şeklinde konuştu.
Çok kısa süre sonra ikinci hizmet ve inkübatör binasının açılışının gerçekleştirileceği bilgisini de veren Güzeloğlu, inkübatör binasının çok sayıda tahsis taleplerine konu olduğunu vurgulayarak, “Teklifleri ve tahsis taleplerini değerlendirirken, kentimize ve ülkemize katma değer yaratan, ileri teknoloji kullanılan, araştırma, geliştirme, patent ve markalaşma konusuna önem veren, ekonomik olarak doğrudan katkı ve çözüm sunan firmalardan başlayarak, şirket önceliklerimizi dikkate alarak tahsis edeceğiz. Bu süreç teknoparklarda, organize sanayi bölgelerinde yer almak gibi istisnaları, indirimi hak eden bir süreçtir” ifadelerini kullandı.
Teknoparkı, Mersin Üniversitesi için de bilimsel araştırma ve laboratuvar alanlarını genişleterek uluslararası bir teknoloji merkezi haline getirmek istediklerinin altını çizen Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Bize düşen, yeni tahsislerle birlikte rakamları çok daha öteye taşımak, özellikle orta gelir tuzağını aşmanın tek yolu olan ileri teknoloji, yüksek inovatif ürün ticaretine olanak sağlamaktır. Bugün yönetim kurulu toplantımızda teklifleri değerlendirerek ilk adımı atmış olacağız. Mersin, teknopark alanında da iddiasını sürdürmektedir.”
Kaynak: iha