2015 yılı içinde yapılacak milletvekili seçimleri yaklaşırken, ana muhalefet partisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda oluşturulan HALK EVLERİ MODELİNİ güncelleyerek yerel yönetimler aracılığı ile yaşama geçirebilir.

                Halkevleri 19 Şubat 1932 tarihinde kuruldu. Türkiye’nin her yöresini kapsayacak şekilde on ilde halkevleri kuruldu. Sonra giderek sayıları arttırıldı.

                Halkevlerinin amacı: Türk halkının çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmasını ve yapılan devrimlerin yerleşmesini sağlamaktır. Şeklinde belirlenmişti.

                Halkevlerinin çalışma alanları; Dil-edebiyat, güzel sanatlar, tiyatro, spor, sosyal yardım, halk dershanesi ve kurslar, kütüphane, yayın, köycülük(Tarım ve kooperatifleşme),tarih ve kütüphane kollarında faaliyet gösterdi. Kısa sürede halkla bütünleşen çalışmalar birçok sanatçının yetişmesine, gençlerin eğitimine ve devrimlerin halka ulaşmasına katkı sağlamıştır.

                14 Mayıs 1950 yılında işbaşına gelen Menderes hükümeti, toprak ağaları ve dış güçlerin isteği doğrultusunda, 1951yılında halkevlerini kapattı. Şimdi halkevleri dernek olarak varlığını sürdürmektedir.

                Bu kısa bilgiden sonra, CHP’nin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı, geçmişte İstanbul’da açılan ‘YÜZ BELEDİYE YÜZ PROJE’ çalışmasını kitap ve afiş olarak hazırlayıp, tüm yerleşkelere iletmelidir.

                CHP li belediyelerin bulundukları her yerde, Kent konseyleri ve yandaş STK’lar ile insanlara dokunacak nelerin yöresel olarak yapılabileceğini saptanmalı ve saptanan konular yaşama geçirilmelidir.

                CHP genel başkanının sürekli her konuşmasında kitabın ortasından tüm doğruları sıralaması halkı inandırmıyor.

                Genel merkez bağımsız kuruluşlar aracılığı ile halka ulaşmalı ve halkın yerel yöneticilere bakışını görmelidir.

                Yerel yönetimlerin elindeki sınırlı parasal güç yanlış projelere harcanarak çar-çur edilmemelidir. Nihayet, bu yazı yazılırken Genel başkan Antalya toplantısı sonunda yapılacakları sıralarken tüm CHP’li belediyeler kreş açmalıdır. Dedi. Gerçekten çalışan belediyeler bunları yapıyor.

                CHP’li tüm belediyelerin olduğu yerleşkelerde kendilerine yakın uygun yerel dernek ve oluşumlarla işbirliği yaparak, kreş, kütüphane ve spor tesisleri oluşturmalıdır.

                CHP genel merkezi, il ve ilçe örgütlerinin performansı içinde kamuoyu araştırmaları yapmalı, Türkiye’nin tümünde tüm üyelerin kayıtları süratle yenilenerek çeşitli nedenlerle geçmiş zamanlarda üye yapılan ve parti ile hiç ilgisi olmayan üyeler ayıklanmalıdır.

                Seçilmiş CHPli belediye başkanı ve encümen üyelerinin, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaşama geçirilen olumlu çalışmalarda haberdar edilmeleri için genel merkez tarafından düzenli yayın organları çıkarılmalıdır. Fakat Birçok il ve ilçe örgütünde genel merkezden gelen yayın organları paketi bile açılmadan durmaktadır.

Milletvekilleri, il ve ilçelerce yapılan bir takvim içinde önceden duyurularak mahalle mahalle belediye başkanları il ve ilçe yöneticileri ile birlikte toplantılar düzenlemelidir.

                CHP genel merkezi yapacağı araştırmalar sonunda başarısız olan İl, ilçe yöneticileri ile belediye başkanı ve encümen üyelerini uyarmalı gerekiyorsa halka giden yolda engel oluşturuyorlarsa gereği yapılmalıdır. İl başkanlarının genel başkanı temsil ettiği yerel seçilmişlere hatırlatılarak, saygınlıkları arttırılmalıdır. İl başkanları da belediye başkanlarının arkasına saklanmamalıdır.

                Dokuz seçimdir Türkiye’yi AKP ye mahkûm eden hataların neler olduğu, kent konseyleri ve STK’lar la yapılacak toplantılarda saptanmalıdır.(Bilinmeyen bir şey de yok aslında.)

                Bu seçimde de istenen sonuç alınamazsa CHP’de kalmaz, şimdiden biline.