MUŞ (İHA) – Muş Valisi Vedat Büyükersoy; Varto ilçesinde Teknik Endüstri Meslek Lisesi'nin proje sergisi, TÜBİTAK Bilim Fuarı, çok amaçlı spor salonu ile konferans salonlarının açılışına katıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen "Eğitimde İş Birliği Protokolü" kapsamında öğrencilerin hazırladığı birbirinden güzel projeler, Teknik Endüstri Meslek Lisesi konferans salonunda sergilenmeye başlandı.
Sosyal Destek Programı (SODES) tarafından tesis edilen çok amaçlı spor salonu ile konferans salonlarının açılış kurdelesini Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Varto Kaymakamı Tahir Şahin ile birlikte kesti. Serginin açılışında konuşan Muş Valisi Vedat Büyükersoy, ”Kalkınma Bakanlığımızın finansman sağladığı SODES kapsamında iki tane konferans salonu ve bir de kapalı halı sahayı, yani çok amaçlı spor salonunu faaliyete geçireceğiz. Her üç açılışın ilçemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Teknik Meslek Lisesi’nde olmamız hasebiyle burada bir konuyu dile getirmek istiyorum. Özellikle çağdaş dünyada orta öğretimde okuyan öğrencilerin yaklaşık olarak yüzde seksene yakını mesleki teknik eğitimi almaktadır. Maalesef ülkemizde mesleki teknik eğitim birtakım ideolojik takımlar sebebi ile yakın zamana kadar çok geri planda kalmış, lise öğrenimi ön plana çıkmış idi. Yavaş yavaş mesleki teknik eğitimin ön plana çıkması bizleri mutlu ediyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin meslek sahibi olabilmesi için mesleki teknik eğitimin lise eğitiminden daha çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.
Geçen yıl ilde 870 derslik inşa ettiklerini ifade eden Vali Büyükersoy, “Bu rakam 2 bin 700 derslik bulunduran bir ilde 870 derslik ilave edilmesi yaklaşık olara yüzde 35 civarında bir artışı ifade etmektedir. Varto'da eğitim ve öğretime 75 derslik kazandırılmıştır” şeklinde konuştu.
“EKONOMİNİN İKLİMİ DEMOKRASİDİR”
Ekonominin iklimi demokrasidir diyen Vali Büyükersoy, “Demokrasinin olmadığı yerlerde ekonominin gelişmediğini hepimiz görmekteyiz. Yakın komşularımıza baktığımızda demokrasisi olmadığı ancak yer altı kaynakları çok zengin olduğu halde fakirlikten kurtulamayan kişi başına düşen milli gelirini arttıramayan komşuları ülkeleri görmekteyiz. Bu da bize demokrasinin ne kadar güzel olduğunu, demokrasinin ekonominin bir iklimi olduğunu da göstermektedir. Ekonomi ne kadar önemli ise temel hak ve hürriyetlerde o kadar önemlidir. Çünkü temel hak ve hürriyetler demokrasinin vaz geçilmez unsurudur. Özellikle ifade özgürlüğü bir kişinin kulağına koyduğu karanfil ya da gül, bazen da yakasına taktığı rozet, bazen belki koltuğunun altında almış olduğu okuduğu ya da okuyacağı bir gazete ya da dergi olabilir. Bütün bunlar şiddet içermez. Şiddet olmadığı her türden ifade özgürlüğü demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Bazıları şunları düşüne bilirler. Bir elinde molotof, bir elinde bir elinde silah, ben ifade özgürlüğümü kullanıyorum diye düşünebilir. Böyle bir ifade özgürlüğü olamaz. Dünyanın hiçbir ülkesinde bir elinde molotof, bir elinde silah ifade özgürlüğüne şahit olamazsınız. Ülkemiz bu konularda çok az ceza öngören ülkedir. Şiddet hiçbir zaman ifade özgürlüğü değildir hele. 15-16-17 yaşlarındaki çocukların dağa çıkarılması asla ifade özgürlüğü olamaz. Çocukların kendi iradeleri olarak yaptıkları bir eylem olarak değerlendirilemez. 18 yaşın altında ana babasının rızasının alınmadan evlenmeyeceği bir sistemde siz 15-16 yaşındaki çocukların dağa kendi iradeleriyle çıktığını nasıl ifade edebilirsiniz. Böyle bir şey akla mantığa sığar mı? Elbette sığmaz” dedi.
TÜBİTAK Bilim Fuarı'nın okul spor salonunda iki gün devam edileceği, isteyen herkesin fuarı gezebileceği belirtildi.
Açılışlara Muş Valisi Vedat Büyükersoy, il Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü Bülent Solmaz, İlçe Kaymakamı Tahir Şahin, Belediye Eş başkanı Hüseyin Güneş, İlçe Emniyet Müdürü Ümit Duymuş, İlçe Jandarma Bölük Komutan Vekili Üsteğmen Uğur Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Basri Avcı, şube müdürleri, kurum amirleri ile öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Kaynak: iha