Suriye ve Irak  toprakları ile beraber Anadolu toprakları dahil Osmanlıdan alan İtalya,Fransa ve İngiltere  Lozan da yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile masaya oturmuş.Güney ve Güneydoğu sınırlarını çizmiştir.Dolaysıyla Anadolu topraklarından çekilmişlerdir.Zaman içinde İtalya,Fransa ve İngiltere bu toprakları Irak ve Suriye devletlerine terk ederek bölgeden uzaklaşmışlardır.
               Son 16 yıl boyunca Güney ve Güneydoğu sınırlarımızda Irak ve Suriye üzerinden sınır komşularımız değiştirilmek isteniyor.Amerika eliyle sürdürülen süreç içinde hem Irak da,hem de Suriye de yeni komşumuz PKK/PYD terör örgütü yapılmak isteniyor.Dolaysıyla Güney ve Güneydoğu sınırlarımız değişme yolunda hızla ilerlemektedir.Aslında yeni komşularımız Amerika ve Rusya olmaktadır.
                Irak ve Suriye de sahada olan devletlerin içinde ne hikmetse ülkemizden başka Lozan da masada olan devletler sahada yoklar.Özellikle İngiltere kendini unutturarak sahanın dışında kalmayı başarıyor.19.yüzyılında emperyalizmin şahin devleti olan İngiltere Orta doğunun kargaşasına  girmeyerek,meydana gelebilecek dünya savaşının dışında mı kalmak istiyor.Yoksa emperyalizm, geçmiş tecrübesi olan İngiltere'yi  yeniden şahin devlet olmaya mı hazırlıyor.Ya da Orta doğu çıkarlarından uzak mı duruyor.
              Her ne olursa olsun Suriye sahasında ülkemizden başka var olanlar,Lozan da masada olmayanlar.Dolaysıyla ülkemiz sınırlarının altında imzaları bulunmayanlarla komşu olduğumuzu unutmadan Suriye de sahada olmaya özen göstermemiz gerekmez  mi? Lozan  belgesini sürekli sahaya sürerek canlı tutmak, birden çok sonucu lehimize çevirmez mi?