‘Kurtuluş bu şehrin çocuklarında’ tezahüratları yaparak geçen son 3-4 yılda paraşütsüz düşen Orduspor, bu aralar yeni kurtuluş reçetesini konuşuyor. A.Ş. olduktan sonra daha planlı ve programlı şekilde ilerleyen Orduspor’da Kulüp Başkanı Suat Deniz ‘Göztepe modeli’ yolunda ilerleyeceklerini belirtti. Peki nedir bu A.Ş’nin yararları, eskiye göre farklı olan ne, Göztepe modeli nasıl ? Gelin hep beraber bakalım.
Öncelikle Orduspor kurulduğu günden bu yana Dernekler Statüsünde ‘Orduspor Kulübü Derneği’ olarak hizmet verdi. Dernek ile Sportif A.Ş. arasındaki farka bakacak olursak, dernek statüsündeki spor kulüpleri kâr amacı gütmezler. Anonim şirketler ise kâr amacı güder. Bu sene A.Ş. olan Orduspor ile ilgili herkesin kafası hala karışık. A.Ş.’nin açılımı bildiğiniz ‘şirket’. Kulüp, sahibi olan bir şirket gibi yönetilecek. Spor şirketlerini normal şirketlerden ayıran en önemli özellik ise hakim ortaklarının tüzel kişiliğe sahip spor kulüpleri olmasıdır. Kulüp başkanları, başkanı oldukları kulüpleri temsilen bu şirketlerin yönetim kurulu başkanlıklarını yürütmektedir.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Cem Çetin Doç.Dr.Cem Çetin’in sosyal medya platformunda katıldığı programda da bu konu ile ilgili ‘Türkiye’de Futbol Kulüplerini A.Ş. yapmadan çözüme kavuşamazsınız. Türk Futbolu borç batağında ve çözüm yolu. 70’li yıllarda Fransa Futbolu borç batağından bu yöntemle kurtuldu. Futbolda paralar yükselip dernek statüsünde kalırsanız burada bir sürü üç kağıt döner.’ açıklamasını yaptı.
Orduspor Kulüp Başkanı Suat Deniz’in bahsettiği ‘Göztepe modeli’ ise 1998 yılına dayanıyor. Göztepe Spor Kulübü’nün futbol şubesi 1998 yılında şirketleşerek Göztepe Spor Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. adını almıştı. 2006-2007 sezonunda profesyonel liglere veda eden Göztepe, içinde bulunduğu kara tablo nedeniyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. Borçları nedeniyle transfer yasağı konan, tüm mallarına haciz gelen, elektrik ve suyu kesilen Göztepe, Ağustos 2007’de TMSF tarafından yapılan ihale ile satışa çıkarıldı. Kulübü 2007 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan 1 milyon 305 bin lira bedelle Altınbaş Holding aldı. Göztepe, 2007-2008 sezonunda mücadele ettiği amatör ligde başarılı olamadı ve üst lige çıkamadı.
2018 yılında ise Aliağa Belediyespor’un şirketleşen futbol şubesi, kendisi gibi bir şirket olan Göztepe A.Ş.’nin isim ve logosunu satın aldı. Aliağa’nın Göztepe’yi almasına karşılık, sarı-kırmızılı kulübün sahibi olan Altınbaş Holding’e bağlı Alpet Petrol’de Aliağa Belediyespor’un basketbol takımının sponsorluğunu üstlendi. Bu ticaret o dönem damga vurmuş ve borç batağındaki kulüplerinde çözüm yolu olmuştu. Altınbaş Holding, şirket statüsündeki Göztepe’yi ise 2014 yılında hisselerini Genel Energy İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil’e devretmişti.
Herşeyin özeti, kulüpler dernek veya şirket statüsünde de olsa artık büyük paralar dönüyor. Ekonomi uzmanı, matematikçi, holding sahibi ya da iş adamı olmak birşeyleri değiştirmiyor. Asıl önemli olan vicdan sahibi olabilmek !