Nevşehir Valiliği koordinesinde doğal ve kültürel zenginliklerin korunması, vadilerin temiz tutulması ve toplumda çevre bilincinin geliştirilmesi için Göreme vadilerinde temizlik çalışmaları yapıldı.
Yaklaşık 150 kişinin katıldığı temizlik çalışmaları Göreme Zemi Vadisinde başladı. Buradaki etkinliğe Nevşehir Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin Birsöz ve Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ile çok sayıda gönüllü vatandaş katıldı.
Nevşehir Vali Yardımcısı Nurettin Ateş Zemi Vadisi girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada Kapadokya bölgesinin turizmin merkezi olarak kabul edildiğini ifade etti. Ateş, “Kapadokya bölgesinin en önemli konumunda ilimiz bulunmaktadır. Kapadokya peribacaları, vadileri, bu vadiler içerisinde yer alan kiliseler, şapelleri ile bir bütünlük oluşturmaktadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist bu bölgeyi ziyaret ediyor.
Son zamanlarda vadilerde gördüğümüz manzarada evsel ve ambalaj atıklarından dolayı bir kirlenme yaşandığı görülmektedir. Vadiler yerli ve yabancı turistler tarafından yürüyüş yeri olarak kullanılıyor. Bu yürüyüşler sırasında ne yazık ki yanında getirilen yiyeceklerden, sulardan oluşan malzemelerin doğaya atıldığı ve bununda kirlilik yarattığı görülmekte. Bu kadar doğal güzelliğin olduğu bir ortamda bu tür manzaraların olması bizi üzüyor.
Bu anlamda Valiliğimiz öncülüğünde ve bizzat Nevşehir Valimizin talimatı ile bir kampanya yapalım farkındalık yaratalım istedik. Bir toplantı yaptık valilikte ve karar aldık. Bugün temizlik kampanyası yapalım dedik. Bugün ilimizin tamamında bütün vadilerimizde temizlik çalışmaları yürüyor. Bu kampanyada öncülük belediye ve kamu kuruluşlarımızda bulunuyor. Göreme’de de belediyemiz öncülüğünde yapılıyor. Burada Zemi ve Kılıçlar vadisini temizleyecekler arkadaşlarımız. Ayrıca rehberler odamızda Kızılçukur ve Güllüdere vadilerimizi temizliyor. Bununla da yetinmedik karayollarının kenarlarında da kirlilik vardı buralarda da karayollarımız ile görüşülerek onları da bu kampanyaya dahil ettik. Yol kenarlarında bulunan atıkları temizleyecekler.
Bunu devamlılık haline getirmememiz lazım korumamız lazım vadilerimizi çok zengin bir doğa ve vadiler çok değerli bunları korumak lazım. Vadilerimizdeki atıklar vadilerimize yakışmıyor” dedi.
Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil de çevre temizliği etkinliğinin turizm haftası kapsamında hazırlanan bir etkinlik olduğunu belirterek Kapadokya’nın bir dünya kültür mirası olduğunu söyledi. Cingil açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Biz buraları koruyarak kullanmak istiyoruz. Bizler yerel yönetimler olarak vadilerimizi temizleyerek gelen misafirlerimize güzel bir doku sunmak istiyoruz. Ben Belediye çalışanlarımızdan vatandaşlarımıza kadar herkese teşekkür ediyorum. Kardeşlik içerisinde el ele bu çalışmaları yapıyoruz. Amacımız buraların gelecek nesillere bırakılması. Bunun içinde buraları koruyarak kullanmak istiyoruz.”
Vadi temizliğine yabancı turistlerde katıldı. Japonya’dan Türkiye’ye seyahat etmek için gelen Japon turistler ise, böyle bir kampanyanın olmasına sevindiklerini belirttiler. Ülkelerinde de bu tür etkinliklerin halk ile beraber yapıldığını belirten Japon turistler vadilerde bulunan özellikle sigara izmaritleri ve su şişelerinin atılmaması gerektiğini söylediler.
Yaklaşık 15 torba çöp toplanan vadi temizliği etkinliği Nevşehir Rehberler Odasının sucuk ekmek ikramı ile sona erdi.
Kaynak: iha