Moody's not indirimi dolar üzerine ilave talep yaratacaktır. Bu talebin etkisi ile dolar kuru yükselme sürecine girebilir.

Çıkmak zorunda olan fonlar ellerindeki menkul kıymetleri satmaya çalışacaklar ve arz fazlası Borsa İstanbul'da fiyatları düşürecektir. Borsa endeksinin düşmesi mümkündür.

Tahvil fiyatları ile piyasa faizi arasında ters ilişki vardır. Bu nedenle, istenmese de piyasa faizleri yükselme sürecine girecektir. Şimdiden faizleri yükseltmek ülke yararına sonuç verir. Zira, menkul kıymetler değerindeki hızlı düşme, ülkeden çıkacak sermayenin maliyetini yükseltir ve çıkış hızını azaltır.

Yüksek piyasa faizi dolar üzerine de benzer etki yapar. Dolar kurunun artmasını önleyen en önemli faktör yüksek faizdir.

Yüksek faizden korkmamak lazım. Zira faizler düşse dahi yatırımları artırmak her zaman mümkün olamıyor. Bilhassa yetersiz kapital koşulunda faizler negatif dahi olsa yatırımlar artmaz. Bu durumun en önemli göstergesi Toplam krediler/Toplam tasarruflar formulü ile ölçülür. Bu formül birden büyük ise ülkede kapital yetersizliği vardır. Bu koşulda faiz düşse dahi yatırım artmaz.

Yukarıdaki paragrafta ifade edilen formülün sonucu ülkemizde birden büyük seyrediyor. Bu nedenle daha fazla "faiz düşürme" ısrarından vaz geçmek gerekiyor. Zira bu koşulda faiz düşmesi yatırımları artırmıyor.

Ülke notunun düşürülmesi ile ortaya çıkan sorun politika faizindeki bir - iki puanlık yükseltme ile kolayca çözülebilir.