Niçin ‘Öğretmenler  Günü’  kutluyoruz veya neden böyle bir gereksinim doğmuş; ve doğan bu gereksinimi; daha da geliştirerek devam ettiriyoruz. Amaç Türk Öğretmeninin toplumdaki önem ve değerini başta öğrenci kesimi olmak üzere; toplumun tüm katmanlarına benimsetmek; öğretmene her zaman; her yerde sevgi ve saygıyı, gösteren ve veren bir Ulus olma özelliğini kavratmaktır. Ayrıca Emekli Öğretmenleri saygıyla anmak, yeni atanan veya atanma yolunda ilerleyen öğretmen kesimine mesleğin saygın ve özverili yanlarını göstermek; daha ileri bir seviyede; bu saygınlığın ve sevecenliğin etkisini artırmak için kutlanıyor.  Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mekteplerinin Baş Öğretmenliğini kabul ettiği gün;  24 Kasım 1928 dir. 1  Kasım 1928 de çıkarılan 1353 sayılı yasa ile  Arap Alfabesi yerine ‘Latin Alfabesi’ kabul olundu. 24 Kasım 1928 de açılan Millet Mektepleri ile yaşlı, genç, çocuk, kadın herkese yeni harflerle okuma, yazma seferberliği başlatılmıştır. Bu nedenle çıkarılan bir yasa ile 24 Kasım; 1981 denberi ‘Öğretmenler Günü’ olarak kutlanmaktadır.

        Günümüzde Öğretmen,  öğrenciyi Ana Okulundan başlıyarak; Orta Öğretim sonuna kadar eğiten ve öğreten, ayrıca öğrencinin kişiliğinin iyi seviyede oluşmasını sağlıyan eğitimcidir. Öğretmen insan mühendisidir. Öğretmen öğrencinin yetişmesini, bulunduğu seviyeye göre en iyi bilgi ve beceriler vererek; öğrencinin üzerinde istendik davranışları kazanmasını sağlıyan insan mühendisidir. Geleceğin öğretmenini, doktorunu, mühendisini, subayını, polisini ve akademik personelini şekillendiren; bilgi ve eğitim donatısı ile üstün seviyeye getiren insandır. Eğitim ise öğrenci üzerinde; üretime dönük istendik davranışların oluşmasıdır.

         Atatürk ‘Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır’ demiştir; ve harf devrimi yapılarak; 1 Kasım 1928 de Yeni Türk Alfabesi kabul edilmiş; Türk Milletinin hızlı bir şekilde okuma, yazmada ileri bir seviyeye gelmesini sağlanmıştır, ki o devrede nüfusun % 90 ı okuma yazma bilmiyordu. Öğretmenlere verdiği bu hedefle okuma, yazma seferberliği başlatılmış; en küçük birime kadar okul ve öğretmen sağlanmış; bu çalışmaların sonucunda çağdaş, bilgili ve öğrenmek ve eğitilmek isteyen bir vatandaşlar kitlesi oluşmuş; ve Türkiye Cumhuriyeti’ bu hedefler doğrultusunda gelişimine devam etmiştir.

          Tüm Öğretmenlerin 24 Kasım ‘Öğretmenler Gününü’ kutlar; sağlık, mutluluk ve üstün başarılar dilerim.