Dünya fındık tüketicileri Giresun ve Ordu da yetişen yağlı fındık üzerinden fiyatı belirlerler. Fındık üretiminde çok önemli yere sahip olan yağlı fındık üzerinde son yıllarda çeşitli oyunlar oynanarak, diğer fındık türleri  öne çıkarılmak yönünde hareketler yapılmaktadır. Üreticilerin mevcut yağlı fındık bahçelerini ,diğer tür fındık bahçelerine dönüştürdüğü ortaya çıkmış durumdadır.

               Türkiye dahil tüm dünya da fındık bahçelerinde yetiştirilen fındık, Giresun ve Ordu da yetişen yağlı fındığı yetiştirme imkanına sahip olamamaktadır. Ordu’nun  ve Giresun'un yükseklerinde dahi üretilemeyen yağlı fındık yağ ve tat bakımından ayrıcalık göstermektedir.

                 Son yıllarda çeşitli sebepler gösterilerek yağlı fındığın yerine diğer fındık türleri tercih edilir hale getirilmiştir. Fındık fiyatları bakımından da diğer fındık türleri daha yüksek fiyatla alıcı bulmaktadır.

                 Dünya fındık ticaretini eline geçiren İtalyan firması ,aynı zamanda dünyanın  başta İtalya olmak üzre çeşitli ülkelerde fındık bahçeleri dikerek ,fındık üretimini de hızla ele geçirme çabasını göstermektedir. Yakın zamanda dünya fındık üretim rekoru Türkiye den,İtalyan firmasının eline geçmesi kaçınılmaz olarak ortadadır. Bir gerçek var ki İtalyan firması yağlı fındık dışında diğer fındık türlerini üretmektedir. Dünyanın hiç bir yerinde yetiştiremediği yağlı fındığı da Ordu ve Giresun fındık üreticilerinin bahçelerini kira yoluyla .yada bahçe satın alarak ele geçirmeyi amaçlıyor. Bu yolda da hızla yürüyor.

                İtalyan firmasının fındık alım ve satımını ele geçirdiğinden beri Giresun ve Ordunun fındık türü olan yağlı fındığı çeşitli sebeplerle değersizleştirerek ,diğer fındık türlerini tercih edilir fındık haline dönüştürmektedir. Bu yolla yağlı fındık üreticilerinin tercihini diğer fındık türlerinden yana kullanarak. Yağlı fındık bahçelerini ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

 Ordu ve Giresun fındık üreticisi oynanan bu oyunu görmeli ve geri püskürtmelidir. Yağlı fındığımız var oldukça İtalyan firması Türkiye'den fazla fındık üretse bile ,yağlı fındığı almak zorunda kalacaktır. Çünkü başka topraklarda üretilemiyor.

 

Dünyada eşi yetiştirilemeyen yağlı fındık üreticileri olarak fındığımız pazara indiğinde taban fiyatının 18 liranın üstünde olması Ordu fındık üreticisinin beklentisidir. Fındık tüccarları da üreticiyi destekleyerek oynanan oyunu bozmalıdır. Günlük çıkarları uğruna İtalyan firmasının yanında yer alarak üreticiyi İtalyan firmasının çıkarlarına teslim ederse, gün gelir. İtalyan firması Sizlerden fındık almayarak tüccarlığınız sona erer. İflas edersiniz.