Atatürk Cumhuriyeti kurarak, ümmet vatandaşı, yurttaş vatandaşa dönüştürmüştür. Yurttaş vatandaş aklını kullanan, bağımsız düşünebilen, seçme ve seçilme hakkına eşit eğitim hakkına ,erkeklerin 18 ne geldiğinde vatanını savunmak için asker olmaya, hukuk önünde eşit olmaya, çalışan ,üreten laik düşünceye sahip olmaktır. Yurttaş vatandaş dindardır. İnancının ibadetlerini Allah için yapar. Allah'a ulaşmak için aracıya ihtiyaç duymaz. Gösteriş ve çıkar sağlamak için ibadet yapmaz. Kuran dinini yaşama geçirmek için Türkçe anlamını öğrenmek için okur ve anlar. Allah'tan başka hiç kimseye ümmetlik yapmaz. Önünde eğilmez. Allah'a ulaşmak için tarikat reislerinin ümmeti olmaktan uzak dururlar. Dini satarak menfaat sağlayanlardan dinini öğrenmez. Dinini Kuran'dan öğrenir. Giyim ve kuşanmanın  geleneksel olduğunu bilir, kutsal olduğunu söyleyenlere itibar göstermez. Dünya çıkarlarını yürütmekle sorumlu olan siyasilerin , inancını kullanmasına müsaade etmez.

            Atatürk dinimizin ibadetini öğrenerek doğru yapılabilmesi için Kuran'ı Türk diline çevrilmesini sağlamış. Laik ve yurttaş vatandaş olmanın yolunu açmış. Cumhuriyetin yaşamasını istemiş. Cumhuriyeti emanet ettiği gençlik, yurttaş vatandaş olmuş gençliktir.

             Ordu halkı cumhuriyetin yurttaş vatandaşlığı yolunda hızla yol almış, cumhuriyet yaşam biçimini içselleştirmiş illerin başında gelmektedir. Köyü ile şehri arasında en az yaşam farkı olan halktır. En uzak köşesinde bile şehirdeki yaşam sürdürülür. Yıllardır siyasilerin ve din tüccarlarının etkisi altında kalan Ordu halkı , cumhuriyetin yurttaş vatandaşı olarak yaşamaya direnmiş ,direnmeye devam etmektedir. Kendini dindar olmaktan, dinci olmaya zorlayan tüm tarikat yapılanmalarına ve siyasilere karşı  zaman zaman zaaflar gösterse de ,sonuçta yurttaş vatandaş olarak yaşamayı sürdürmüş. Sürdürmeye devam etmektedir. Ordu halkı rafta duran Kuran'ı  masaya indirip kendi dilinde okuyup öğrendikçe ,cumhuriyetin yurttaş vatandaşı olarak yaşamayı daha da içselleştirerek dincilerin etki alanından daha da uzaklaşacaktır. Allah dan başka hiç kimsenin ümmeti olmayacaktır.

           Ordu da yerel seçime giderken Allah'ın ümmeti, Cumhuriyetin yurttaş vatandaşı olarak tercihini yapacak halk başkanını seçecektir. Her başkan adayı yapacağı hizmetle kendini ifade etmelidir. Yurttaş vatandaş olduğunu ortaya koymalıdır.