Ordu’da ormanlık alanlarda arıcılık faaliyetine uygun bitkilere yer verilerek arıcıların ekonomik olarak kalkınmalarına hizmet etmek amacıyla 4 adet bal ormanı kuruldu.
Bal üretimi açısından Türkiye genelinde 1. olan Ordu’da organik bal elde etmek amacıyla iki yıl önce başlayan çalışmalarda hayli mesafe alındı. Organik bal üretimi amacıyla 3 ilçede 4 adet bal ormanı oluşturulurken 1 adet bal ormanı daha oluşturmak için çalışma yapılıyor.
Ordu Orman İşletme Müdürlüğü, 2012 yılında başlayan çalışmalarla birlikte bugüne kadar Mesudiye ilçesi Gölpınar köyünde 300 dekar alanda, Gölköy ilçesinin Düzyayla yöresinde 720 ve Damarlı yaylasında 744 dekar alanda ve Gürgentepe ilçesinin Bektaş mahallesi sınırları içerisinde bulunan yayla alanında 300 dekar alanda bal ormanları oluşturuldu. Tüm bu çalışmalar için yaklaşık 2 milyon TL harcandı. Halen Mesudiye ilçesi sınırları içerisinde 1 adet bal ormanı kurulması için çalışma yapılıyor.
Bu çalışmalar kapsamında, arıcılık için önemli olan doğal haldeki Kestane, Kayın, Ihlamur, Akçaağaç gibi ağaçların bakımı yapıldı. Bozuk vasıfta olan orman alanlarında ise Kestane, Ihlamur, Akçaağaç gibi bol çiçekli ağaç türleri ve başta orman gülü olmak üzere yerel floraya ait muhtelif türdeki bol çiçek açan odunsu ve otsu bitkilerle rehabilitasyon çalışması gerçekleştirildi.
Kaynak: iha