Bakanlar Kurulu kararıyla, devlet ormanları içerisinde bulunan yaylalarda yer alan gayrimenkullerin ölçüm ve üç boyutlu haritalandırma işlemi havadan Airborne Lidar Teknolojisi ile yapılmaya başlandı. İlk olarak, Adana, Kahramanmaraş ve Osmaniye sınırları içindeki yaylalarda başlayan uygulama ile ormanlık alan içinde bulunan 15 bin yayla evi belirlenerek, ölçüm ve değerlendirmeleri yapıldıktan sonra haritaları çıkartılacak.
Osmaniye’nin Karacalar Orman Deposu'nda düzenlenen basın toplantısında proje hakkında bilgi veren Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Türkiye'de ilk kez uygulanacak ve orman içindeki sabit kıymetlerin tespitinin yapılacağı projenin tamamlandığında yaylacıların uzun yıllardan beri süre gelen önemli bir sorununun çözüme kavuşturulacağını söyledi. Yasal düzenlemeleri yapılmış uygulamanın teknik alt yapısı tamamlandıktan sonra çalışmaya başladıklarını vurgulayan Acer, helikopter kullanılarak gerçekleştirilecek ‘Airborne Lidar’ yönteminin bu amaçlar için dünyada kullanılan en son teknoloji olduğunu bildirdi. Acer, “Yaylalardaki ağaçların altındaki evlerin, Lidar yöntemiyle tespiti ile en kısa ve hızlı bir şekilde ölçümünün bu şekilde olacağını tespit ettik. Biz Osmaniye’de ve Adana’daki yaylalarda bulunan 15 bin yayla evinin ölçümünü bu şekilde yapmış olacağız. Bizim için önemli olan; Osmaniye’deki 9 yayla ve Dörtyol’daki yaylalarla birlikte toplam 14 yayla ve Pozantı ilçemizdeki Akçatekir Yaylası ile birlikte 15 yaylada, bu ölçümler yapılacak. Bunu da bu yıl içerisinde neticelendirmeye çalışacağız” dedi.
YAYLACILAR SUÇLU OLMAKTAN ÇIKARTILDI
AK Parti Osmaniye Milletvekili Suat Önal ise Türkiye’nin yıllardan beri kronikleşen sorunlarının artık çözüm noktasında son aşamalarına gelindiğini belirterek, yapılan yasal düzenlemeyle yaylacıların suçlu olmaktan çıkartıldığına dikkat çekti. Yaylacıların gayrimenkullerine sembolik bir kira bedeli ödeyerek yasal gayrimenkulleri üzerinde yasal haklara kavuşacağını belirten Önal, “Ülkemizde bu sorun yıllardır vardı. Fakat kimse çözmek için adım atmadı. Çok şükür bu adımı atmak ve kanun düzenlemesini yaparak bu gün bu çalışmanın başlamasına vesile olmak bize nasip oldu” diye konuştu.
Projeyi uygulayan BİMTAŞ 3 Boyutlu Harita ve CBS Müdürü Doç. Dr. Gürcan Büyüksalih ise Airborne Lidar Teknolojisi ile yaylalık ve ormanlık alanlardaki tüm sabit kıymetlerin üç boyutlu haritasının çıkarılacağını ve ölçümlerinin yapılacağını kaydederek, 60 kişinin çalışacağı projenin 1,5 ayda tamamlanacağını ifade etti. Büyüksalih, medya mensupları ve katılımcılara helikopter içerisine yerleştirilmiş Airborne Lidar cihazının tanıtımını da yaparak bilgi verdi.
Kaynak: iha