Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, buğdayın başak olma zamanında aşırı yağan yağmurlardan dolayı rekoltenin düşük olması ve taban fiyatlarının açıklanmaması ile birlikte buğday hasadı buruk başladı.
Kadirli'de buğday hasadı bu yıl çiftçinin yüzünü güldürmedi. Tarladaki buğdayın başak olma zamanında bölgeye aşırı yağan yağışlar rekoltenin düşmesine sebep olurken hasadın ardından buğday taban fiyatının hala açıklanmayarak belirsizliğini koruması çiftçinin buğday hasadında aradığını bulamamasına sebep oldu. Bölgede geçen yıllara oranla buğday ekiminin yüzde 40 oranla düştüğünü söyleyen Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, "Daha önce yüzüne bakmadığımız saman çiftçinin bu yıl umudu oldu" dedi.
Buğday taban fiyatlarının hala açıklanmamasını da eleştiren İspir, "Geçen yıl buğday hasadında dönüme 500-600 kilo arası buğday alınırken bu yıl kıraç yerlerde dönümde 250 kilo , normal arazilerde ise 400 kilo buğday hasadı oldu. Oran çok düşük. Rekolte de umduğunu bulamayan çiftçi buğday taban fiyatlarının belirsizliğini korumasıyla bir kere daha üzüldü. Rekoltede ki düşüşü başak zamanında aşırı yağan yağmurlara bağlıyorum. Biz çiftçiler olarak buğday taban fiyatlarının bir an önce açıklanmasını istiyoruz. Buğday ekimi Çukurova'da her yıl katlanarak azalıyor. Böyle giderse bu bölgede buğday ekimi kaybolacak. Yetkililerin özellikle buğday konusunda bir an önce önlem alması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Kaynak: iha