Osmaniye’de Karayolları Trafik Güvenliği Toplantısı Vali Dr. Mehmet Oduncu başkanlığında yapıldı. Toplantıda, Osmaniye şehir içi trafiği düzenlemesini emniyet, belediye ve esnaf temsilcilerinin ortak yapması prensibi benimsendi.
Valilik Rahime Hatun Toplantı Salonundaki toplantının başında konuşan Vali Dr. Mehmet Oduncu, bir önceki toplantıda görüşülen konuların gözden geçirileceğini ve karar alınması gereken hususların değerlendirilerek, karar altına alınacağını söyledi. Toplantının devamında İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürü Orhan Aydın yaptığı sunumda, Osmaniye’deki motorlu araç sayıları, sürücü ehliyet sayıları, sürücü yaş grupları, kaza nedenleri, sayıları, sebepleri hakkında yıllara göre istatistiki bilgiler verdi. En fazla kaza şeklinin, yandan çarpma olduğunun tespit edildiğini ifade eden Orhan Aydın, ilimizde bisiklet ve elektrikli motosikletlerin karıştığı kaza sayısının Türkiye ortalamalarının üzerinde olduğunu, bölgemizde yaygın olarak kullanılan bisiklet ve motosikletlerin sürücülerinin büyük bir kısmının trafik kurallarına riayet etmediğini kaydetti. İstatistiklere bakıldığında, iki yönlü yollarda kaza sayısının daha fazla olduğunun görüldüğünü de belirten Aydın, araçların karşılıklı olarak tek yolda seyretmelerinin kaza oranını artırdığını, kent planlamasında bu hususun dikkate alınmasının kaza oranlarını düşüreceğini belirtti. “Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası” hakkında da bilgi veren Orhan Aydın, kampanya çerçevesinde traktör sürücülerine eğitim vermeyi planladıklarını belirtti. Sunumun ardından Osmaniye’de yaşanmış bazı kazaların MOBESE kameralarından tespit edilen görüntülerinin yer aldığı kısa film izlendi.
ŞEHİRİÇİ TRAFİĞİ DÜZENLEMESİNİ EMNİYET, BELEDİYE VE ESNAF TEMSİLCİLERİ BİRLİKTE KARARLAŞTIRACAK
Sunumun ardından konuşan Vali Oduncu, trafik güvenliğinin sağlanması bakımından alınması gerekli önlemlerden bahsederek, “Öncelikle kırmızı ışık ihlali yapan ve hız sınırını aşan sürücüleri MOBESE kameraları ile tespit edip mutlaka ceza uygulamalıyız. Kaza oranının yüksek olduğu kavşaklarda, bu uygulamalara ilaveten trafik ekiplerimizin sayısını artırmalıyız. Bu uygulamaları yapıyoruz ama kaza oranlarına baktığımızda aldığımız önlemleri artırmamız gerektiği görülüyor. Bunları yaptığımız takdirde kaza oranlarının azalacağına inanıyorum” dedi.
Kazaya karışan araçlar içerisinde bisiklet ve elektrikli motosikletlerin sayıca fazla olduğunu ve bu kazaların önlenebilmesi için önlemler alınması gerekliliğine dikkat çeken Vali Oduncu, bisiklet ve elektrikli motosiklet kullanıcılarına eğitim verilmesi ve şehir planlamasında bu sürücüler için ayrılacak yolların kaza oranını düşüreceğini kaydetti. Gerekli önlemler alınarak, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasının daha sağlıklı olacağını belirten Vali Oduncu, “Osmaniye’de bisiklet ve motosiklet kullanımının yaygınlaştırılmasının, gerek şehir trafiğinin rahatlaması ve park sorunu yaşanmaması bakımından, gerekse hava kirliliğinin önlenmesi ve vatandaşımız açısından da ulaşımın kolaylığı ve ucuzluğu bakımından tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Elbette öncelikle bu araçları kullanan sürücülerimize gerekli eğitimin verilmesi, kask kullanımına mutlaka riayet edilmesi ve bu araçların kullanacağı yolları yapmamız gerekiyor” diye konuştu. Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması konusunda artılar ve eksilerin belirleneceği çalışma yapılması talimatını veren Vali Oduncu, çalışma sonucuna göre değerlendirme yapılacağını kaydetti.
“Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası” çerçevesinde il genelinde gerekli eğitimlerin verilmesi talimatını da veren Vali Oduncu, sözlerinin sonunda insan hayatının her şeyden önemli olduğunu vurgulayarak, “Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak öncelikli görevlerimizden biri. Trafik güvenliği konusunda gerekli tüm önlemleri alacağız” diye konuştu.
Toplantı sonunda, toplantının diğer gündem maddeleri olan; Osmaniye’ye helikopter pisti yapılması ile çarşı içinde parkomat konulacak yerler, toplu taşıma araçlarının duraklarının belirlenmesi, tek yön ve çift yön olarak belirlenecek yollar görüşüldü. Otopark ve trafiğe kapatılan yollar konusunda şikayetlerin gelmeye devam ettiğini belirten Vali Oduncu, Belediye, İl Emniyet Müdürlüğü ve o bölgedeki esnaf temsilcilerinin bir araya gelerek en uygun kararı alacaklarını söyledi. Ayrıca, Helikopter Pisti için uygun alanların tespiti için çalışılması ve bir sonraki toplantıda değerlendirilmesine karar verildi.
Toplantıya; Belediye Başkanı Kadir Kara, Vali Yardımcısı Dr. M.H. Nail Anlar, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdür Vekili Mustafa Erol, İl Müftüsü Ramazan Çortul, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdür Vekili Orhan Uytun, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Arslan, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Fahri Çalık, İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Bahar, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğretim Üyesi Osman Yürekli, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü Şube Şefi Alptekin Ağca, Şoförler Odası Başkanı Cemal Kılıçarslan ve Osmaniye Ticaret Odası Genel Sekreteri Abdurrahman Türkoğlu katıldı.
Kaynak: iha