Osmaniye İl Emniyet Müdürlüğü tarafından denetimlerin düzenli şekilde yapılması sonucu trafik kazalarında azalma oldu.
Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, ölümlü trafik kazalarındaki 5 ana risk faktörü; hız, alkollü sürüş, kask kullanmamak, emniyet kemeri takmamak ve çocuk koltuğu bulundurmamak olarak öne çıkıyor. Trafik kazaları dünyada ölüm nedenleri arasında 8. sırada yer alırken, kazada ölenlerin büyük çoğunluğunu 15-29 yaş arası gençler oluşturuyor.
Osmaniye'de meydana gelen trafik kazalarına bakıldığında, kentin yapısı itibarı ile düz bir yerleşke üzerinde bulunması nedeniyle bisiklet ve motosiklet kullanımının yaygın olması, kazalara karışan araç cinslerinin yüzde 50’ sinin bisiklet, elektrikli bisiklet ve motosiklet olduğu, bu araç sürücülerinin, kırmızı ışık, trafik işaret ve levhaları, cihazları ve yer işaretlerine uymama (ters yön), hız, sürücü ve yolcuların kask kullanmamaları, fazla yolcu, ışık donanımı gibi trafik kurallarına uymaması, sürücülerin özellikle kavşaklarda geçiş hakkı olan araçlara ilk geçiş hakkını vermemek ile araçların hızını kavşaklara yaklaşırken azaltmamak kurallarına riayet etmemesi sonucunda trafik kazalarının meydana geldiği görülüyor.
Diğer yandan İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 1 Mayıs 2014 tarihinde başlatılan trafik denetim faaliyetleri kapsamında; Elektrikli bisiklet, bisiklet ve motosikletler üzerinde kask ve diğer trafik kural ihlalleri denetimi, şehrin muhtelif noktalarında radarla hız denetimi, kaza riski görülen kavşaklarda personel görevlendirerek kural ihlali denetimi yapıldı. Yapılan bu kapsamlı denetimler sonucu 2013 yılı Mayıs ayı ile 2014 yılı Mayıs ayı trafik kazaları mukayese edildiğinde; ölümlü kazanın olmadığı, yaralamalı kazalarda yüzde 44 oranında, maddi hasarlı kazalarda yüzde 69 oranında, toplam kazalarda ise yüzde 46 oranında azalma olduğu görüldü. Bu kazalarda yaralanan kişi sayısında da yüzde 53 oranında azalma kaydedildi.
Bu arada motosiklet, bisiklet ve elektrikli bisiklet denetimlerinde kask kullanım oranının yüksek olması sonucunda da kazalarda yaralanmaların daha az olduğu, ölümlü kazaların olmadığı görüldü.
Kaynak: iha