Yerfıstığında gıda boyası kullanımının yasal olmadığı, gıda boyası kullanarak kavurma yapan işletmelere ve bu ürünleri pazarlayanlara idari yaptırım uygulanacağı bildirildi.
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Osmaniye Yerfıstığının, bölge ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden biri olduğunu belirterek, "Yerfıstığı tüketimi veya kalitesinde meydana gelen olumsuzluklar bölge ekonomisine doğrudan yansımaktadır. Yapılan bazı akademik çalışmalarda yerfıstığında renklendirici kullanımına rastlanmaktadır. Yerfıstığında gıda boyası olsa bile renklendirici kullanımı, Türk Gıda Kodeksi’ne aykırıdır. Yerfıstığında kırmızı gıda boyası kullanımı yerfıstığının kuruyemiş olarak tüketiminde önemli bir sorunlara kapı aralayabilmektedir. Yerfıstığının boya kullanımının temel amacı ürünün görünüşünü ve albenisini arttırarak tüketicinin beğenisini kazanmaktır. Kusurlu, yaralı, siyah, kahverengi yerfıstığı taneleri boya yolu ile gözden kaçırılarak tüketici yanıltılabilmektedir. Boya ilave edilerek albenisi arttırılan görünüşü güzel yerfıstığının tadıldığında birçoğunda acı tat alınmaktadır. Acı yerfıstığını yiyen tüketici bir daha acı çıkar diye yerfıstığı tüketmeyi bırakmaktadır. Bu husus Osmaniye Yerfıstığına haksızlıktır. Son dönemde tohum renginde açılma olduğu için tüketiciler rengi açık kavrulmuş yerfıstığının tadının iyi olmadığını düşünmektedir. Fakat boyalı yerfıstığı ile boyasız yerfıstığı arasında tat olarak bir fark yoktur. Hatta boyalı yerfıstığı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir” dedi.
Vatandaşlara ve işletmelere uyarılarda da bulunan Sağlam, “Yerfıstığı tüketimini azalttığını düşündüğümüz bu hususta renklendirici kullanarak yerfıstığı üreten, kavurmasını yapan fırınlara ve bu ürünlerin satışı ve pazarlamasını yapan işletmelere, gıda kontrol görevlileri tarafından müsaade edilmeyecektir. Yerfıstığı satan veya pazarlayan işletmeler üzerinde üretim yeri, son kullanma tarihi, parti numarası vb. etiket bilgileri yazılı olmayan etiketsiz ürünlerin satışını yapmamalıdır. Vatandaşlarımız etiketsiz, boyalı yerfıstıklarını tüketmemeli, satış ve üretimini yapan işletmeleri Alo 174 Gıda Hattı’na bildirmelidirler. Yerfıstığını boyalı olarak üreten, kavuran veya bu yerfıstıklarını tezgahında satışa sunan işletmelere 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine göre idari yaptırım uygulanmaktadır” diye konuştu.
Kaynak: iha