Özelimden ''Hocam paramı nereye yatırayım'' diye soruluyor. Bu makale onlara cevap vermek amacıyla düzenlendi. Ekonomik gerçekleri açıklıyor.

Ne dolar, ne Euro ne de Emlak. Paranın değerini korumak için altın biriktirmek gerekiyor.

Dolar ve Euro kağıt para karşılığında değerli maden yok. Kabul edildiği için kabul ediliyor. Her iki para, Çin Yuanı karşısında çabalıyor. Zira Çin, altına bağlı Yuan üzerinden düzenlenmiş petrol kontratlarını Şangay Borsasına kota etti. Şimdi Honkong borsasında satılıyor.

Çok fazla dolar basıldı. Piyasaya sürüldü. Amaç krizi önlemek idi. Her çokluk gibi, doların piyasada çok olması değerinin düşmesine neden olacak. Şimdiden Dolar, yılda yüzde 2 ye yakın değer kaybediyor, Bu kayıp daha da artacak. Dolar biriktirenler, satın alma gücünü kaybediyor.

Paranın arkasında siyasal bir güç lazım. Euro bu güçten yoksun. Anlaşmalar ile ayakta duruyor. Anlaşma bozulduğu anda, Euro kağıda dönüşür. Euro biriktirenler her şeyini kaybedebilir. Zira Avrupa’daki ülkelerin anlaşmaları, pamuk ipliğine bağlıdır. Nitekim, İngiltere AB den çıkıyor.

Artan her malın getirisi azalır. Emlak sürekli artan bir ürün. Türkiye'de 38 milyondan biraz fazla konut olduğu açıklandı. Bir konutta 3 kişi yaşasa, 114 milyon insana yetiyor. Mevcut konutlar, 82 milyona fazla geliyor. Kira elde etmek için konut alanlar zarar edecek. Ayrıca konutlara ilave vergiler geliyor. Lüks konutların fiyatı, vergi nedeniyle aşırı düşecek. Emlak yatırım aracı olmaktan çıkıyor.

Borsa İstanbul’a bilmeden yaklaşmak çok tehlikelidir. Zira, borsaya kota hisse senetlerinin yüzde 70'i yabancıların elinde. Yabancılar taze kan bekliyor.

TL üzerinden düzenlenmiş tahvil satın alanlar, enflasyon karşısında parasını kaybeder. Döviz üzerinden yazılı sabit getiri menkul kıymetler yüreklere ferahlık verir. Dolar ve Euro'daki riskleri onlar da taşıyor.

En garantilisi altın. Alın, antik Sümer (M.Ö.2000) den beri değerini koruyor.