Siyaset bilime dayalı ,Felsefe kökenlidir,sistemler arası tercih üzerine yapılır.

       Politika tercih edilen sistemin yönetilme sürecidir.

       Dünyada felsefe kökenli ,ya kapitalizm ,ya da sosyalizm sistemi ulus devletler tarafından tercih edilerek politika gerçekleştirilir.

         Atatürk, cumhuriyeti kapitalist sistem üzerinden politika yapmaya uygun hale getirmiş,Cumhuriyet devrimleri ile politika yolunu hayata geçirmiştir.

         Atatürk kapitalist sistemin gereği olarak ulus devleti kurmuş,Türk milletini ortaya çıkarmış, yurttaş vatandaşlık  üzerinden bağımsız ve eşit halkı politika yapmaya hazır hale getirmiştir.

          Kapitalist sistemi milletin seçtiği vekiller eliyle politikacılar yönetirler.Politikacılar kurdukları partiler ile sistem içinde kalarak tercihlerini ortaya koyar,iktidar olan parti politik tercihini uygular.Ya üretime dayalı tüketimi,ya da tüketime dayalı tüketimi tercih eder.

          Atatürk,üretime dayalı tüketimi tercih etmiş.Sanayi ve tarımda üretime geçerek ülkenin kalkınmasının yolunu açmış.Üretim milli yapı içinde gelişmiş.Emperyalist güçlere karşı korunmuştur.

            Ülkemiz zaman içinde tüketim dayalı tüketime geçmeye başlamış,emperyalist güçler sanayi ve tarım alanlarımızı önce ortak olarak ülkemize sızmış,sonra da ele geçirme yoluna girmiştir.Günümüze geldiğimizde ele geçirdiler.Tam anlamı ile tüketime dayalı,tüketim toplumu olduk.Dolaysıyla bağımsız ve eşit halklar ortadan kalktı.Ne hukuk,ne de kurumlar görevini yapar oldu.Aydınlar da görevini yapmayınca kalkınma durma noktasına geldi.

             Ne zaman ki politikacılar kalkınma tercihlerini Atatürk Cumhuriyeti ayarlarına dönüşüm yapmaya başlarlar hukuk ve kurumlar görevini yapar olur.Ülkenin aydınları da görevinin idraki içinde üretmenin yolunu bulurlar.