KARABÜK (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Anayasa Mahkemesi, 'inancı gereği başörtüsü takıyorsa devletin buna müdahale hakkı yoktur' diyor. Daha önce 'vardır' diyordu şimdi 'yoktur' diyor. Türkiye, AK Parti iktidarıyla işte böyle bir noktaya geldi, Anayasa Mahkemesinin yapısı değişti" dedi.

Partisinin Ovacık İlçe Başkanlığınca düzenlenen programda vatandaşların bayramını tebrik eden Şahin, daha sonra İl Başkanlığının bayramlaşma programına geçti.

Şahin, burada yaptığı konuşmada, birçok yasağı kaldırdıklarını, kaldırmaya da devam ettiklerini belirterek, bunlardan birisinin ortaöğretim ve liselerde kız öğrencilerin başörtülü derse girmelerine imkan sağlayan düzenleme olduğunu söyledi.

"Üniversitelerde kız öğrenciler, arzu ederlerse başörtülü de eğitim görebilsin" dediği için görev yaptığı iki partinin de kapatıldığını anımsatan Şahin, Anayasa Mahkemesinin 1998'de Refah Partisi'ni kapatma gerekçesini cep telefonu aracılığıyla internete bağlanarak okudu.

İktidara güçlü gelmelerine rağmen, aynı gerekçeyle kapatılmak istendiklerini ve bir oyla kapatılmaktan kurtulduklarına dikkati çeken Şahin, iktidarları döneminde Türkiye'nin özgürlük alanında çok önemli adımlar attığını kaydetti.

Ankara 11. Aile Mahkemesinde görevli hakimin laikliğe aykırı gördüğü için boşanma davasında başörtülü avukata görevini yaptırmadığını aktaran Şahin, bireysel başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesinin, avukatı haklı bulduğunu vurguladı.

Anayasa Mahkemesinin bu konuda tarihi, "manifesto" niteliğinde karar verdiğine işaret eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul Milletvekili olduğum dönemde seçim çalışması yaparken bir kadın yanıma yaklaşıp "Bu başörtüsü sorununu çözün artık" diye haykırdı. Bunun üzerine ben de 'Türkiye'nin başına bu başörtüsü sorununu Anayasa Mahkemesi açmıştır. Üniversitelerde yasaklayan ve partileri kapatan Anayasa Mahkemesidir. Aslan, düştüğü yerden kalkar. Milletin başına bu sorunu açan Anayasa Mahkemesi, bir gün gelecek kendisini düzeltecek yaptığını' dedim. 12 yıl önce söylediğim gerçekleşti."

Anayasa Mahkemesinin başörtüsü özgürlüğü konusunda verdiği kararı da okuyan Şahin, "Anayasa Mahkemesi, 'inancı gereği başörtüsü takıyorsa devletin buna müdahale hakkı yoktur' diyor. Daha önce 'vardır' diyordu, şimdi 'yoktur' diyor. Türkiye, AK Parti iktidarıyla işte böyle bir noktaya geldi. Anayasa Mahkemesinin yapısı değişti, yeni hakimler andı. Yeniden değerlendirdiler ve eski görüşleri tamamen terk ettiler. Şimdi bu görüşü ortaya koydular. Duruşmadan çıkarılan avukata 'sen haklısın' dediler. Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerini tebrik ediyorum. İşte çağdaşlık, demokrasi, insan hakları, özgürlük budur" değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, konuşmasının ardından vatandaşlarla bayramlaştı.

Kaynak: aa