GİRESUN (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Bir kanaldan terörü sona erdirmek için çözüm sürecini yürütürken öbür kanaldan da kamu düzenini sağlamak, bölge insanımızın geleceğine umutla bakarak yaşamını sürdürmesi için iki kanaldan devam ettiriyoruz" dedi.

Ünal, partisinin Giresun Merkez ilçe kongresinde yaptığı konuşmada, daha önce yeni Türkiye'nin çözüm odaklı ve çözümün bir parçası olan bir Türkiye olacağını dile getirdiklerini söyledi.

Bütün meselelerde olduğu gibi Kürt meselesinde de öncelikle her kimin insan olmaktan kaynaklanan ne kadar temel hak ve özgürlüğü varsa devletin bunları güvence altına almasını dile getirdiklerini anımsatan Ünal, "Nasıl almalıdır, yasalarla güvence altına almalıdır. Çözüm meselesinde bize diyorlar ki 'ne alıp ne veriyorsunuz' biz de diyoruz ki devlet kendi vatandaşının hak ve özgürlüğünü kimseyle pazarlık konusu yapmaz. Devlet kendi vatandaşının hak ve özgürlüğünü yasalarla güvence altına alır" diye konuştu. 

Ünal, eski Türkiye'de devletin yasalarla kendi vatandaşının özgürlüğünü kısıtladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Düşünce özgürlüğünden, kendini ifade etme özgürlüğüne kadar ciddi bir kısıtlama söz konusuydu. İnsanların kendi kimlik talepleri bile bir kısıtlamayla yüz yüze kalıyordu. Dolayısıyla biz öncelikle terörün zeminini besleyen ne kadar sosyal sorun varsa bölgede bunları çözdük. Biz bunları çözünce ne oldu biliyor musunuz, artık bölgede insanımız şunu demeye başladı. 'Bir sorunu çözmek için silahı, şiddeti ve ölümleri istemiyoruz. Bir sorunun çözümü için silah ve şiddet çözüm olamaz. Hiçbir sorun ölerek ve öldürerek çözülemez biz yaşayarak bu sorunları çözmek istiyoruz' dediler."

- "Terör örgütü meşruiyetini kaybetti"

Bölgedeki insanların, siyaset kurumunun, demokratik siyasetin sorunları çözdüğünü gördüğünü vurgulayan Ünal, "O zaman ne oldu, terör örgütü meşruiyetini kaybetti. Terör örgütü silahı meşruiyetini kaybetti. O zaman terör örgütüne dedik di silahı bırak, çatışma çözümü dediğimiz yeni bir süreç başlattık. Terör örgütünün silahı bırakması ve terörün sona erdirilmesi için bir çalışma başlattık" ifadesini kullandı.

Ünal, demokratikleşme ile çatışma çözümü dedikleri terörü sonlandırma sürecinin birbirine karıştırıldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Devlet terörü sona erdirmek için bütün enstrümanlarını ve mekanizmalarını kullanır. İspanya'da da bu böyle olmuştur. İngiltere'de de bu böyle olmuştur. Bir kanaldan terörü sona erdirmek için çözüm sürecini yürütürken öbür kanaldan da kamu düzenini sağlamak, bölge insanımızın geleceğine umutla bakarak yaşamını sürdürmesi için süreci iki kanaldan devam ettiriyoruz."

Kaynak: aa