SAKARYA (AA) - AK Parti Sakarya, Zonguldak, Karabük, Bolu ve Kocaeli il teşkilatlarında milletvekili aday adaylarıyla ilgili temayül yoklaması yapıldı.

AK Parti Sakarya İl Başkanlığınca Serdivan ilçesindeki Sakarya Spor Salonu'nda düzenlenen temayül yoklamasında 73 milletvekili aday adayı için oy kullanıldı.

AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, aday adaylığı sürecindeki ilk parametrenin temayül yoklamaları olduğunu söyledi.

Sonuçların genel merkezdeki komisyonlar tarafından değerlendireceğini belirten Kılıç, şöyle konuştu:

"Temayül yoklamasında il yönetim kurulu, disiplin kurullarımız, hakem heyetlerimiz, mahalle başkanları, belediye meclis üyeleri, belediye başkanlarımız, ilçe teşkilatlarının ana kademeleri, gençlik ve kadın kolları oy kullanacak. Toplamda 2 bin 69 oy kullanılacak. Bu, parametrelerin bir tanesi. Bundan sonraki süreçte de genel merkezimizin kamuoyu anketleri ve saha çalışmaları var. Önümüzdeki hafta itibarıyla Genel Başkan Yardımcımızın başkanlığında mülakatımız var. Ondan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığındaki üst komisyon var. Sonrasında da 7 aday adayımız belirlenecek. Süreç, tüm aday adayı arkadaşlarımız adına hayırlı olur."

Temayül yoklamasında AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığının "Kadına yönelik şiddete hayır demek için biz de varız" sloganıyla hazırladığı metin imzaya açıldı. 

- Zonguldak

Kent merkezindeki restoranda düzenlenen temayül yoklamasında konuşan AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, 23 aday adayı arasından delegelerin 5 adayın ismini işaretleyeceklerini söyledi.

"İlimizin 5 milletvekili olduğu için arkadaşlarımız ona göre işaretleme yapacak" diyen Tosun, "Eksik veya fazla olduğu zaman o oylar geçerli sayılmayacak. Oylamamız akşama kadar sürecek. Oylar Ankara'ya girecek ve sayımları orada yapılacak. Adaylara başarılar diliyorum. Partimizi tercih edip aday olan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Yaklaşık bin 500 kişi oy kullanacak. Kesin adaylarımızın belirlenme tarihi 7 Nisan'dır. Ondan sonra 14 Nisan'a kadar itiraz süresi olacak" diye konuştu.

- Karabük

Büyük Kulüp'te yapılan yoklamada 843 AK Parti'li delege, 11 aday adayı arasından destekledikleri için oy kullandı.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, hazirandaki seçimlerin geçmiştekilerden daha önemli olduğunu söyledi.

Anayasa'yı değiştirebilecek sandalye sayısına ulaşmak istediklerini belirten Özel, "Teşkilatlarımızın görüşlerini almak önemli. Aday adayı arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Burada herkes seçimini kurallara uygun yapılmalı. O zaman verilen oylar geçerli olur" diye konuştu. 

Yoklamaya AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, AK Parti İl Başkanı Timurçin Saylar, aday adayları ve delegeler katıldı. 

- Kocaeli

İzmit ilçesindeki restoranda gerçekleştirilen temayül yoklaması, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, Genel Merkez Kadın Kolları MKYK Üyesi Ayşe Bahçecik ve Gençlik Kolları MKYK Üyesi Davut Arpa'dan oluşan komisyonun gözetiminde başladı. 

İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 73 aday aday müracaatı aldıklarını belirterek, 41'inin kadın, 13'ünün 35 yaş altı, 9'unun da engelli olduğunu söyledi. 

Aday adaylarıyla intizam içinde temayül yoklaması icra ettiklerini aktaran Ceyhan, "Yaklaşık 2 bin teşkilat mensubumuz, pusulada Kocaeli için uygun gördüğü 11 aday adayımızı işaretleyecek. Oylamanın ardından zarflar toplanarak genel merkezimizde sayılacak" bilgisini paylaştı.

Ceyhan, AK Parti'nin aday belirleme sürecinde temayül yoklamasının önem taşıdığını ama tek yöntem olmadığına dikkati çekerek, "Temayül yoklaması, bu usullerden sadece biri. 6 Mart'tan sonra genel merkezde oluşturulan alt komisyon marifetiyle 67 aday adayımız birebir mülakat ve istişareler yapacak. Ayrıca genel merkezimiz bölgedeki kamuoyu araştırmalarını yaptırdıktan sonra son istişarelere müteakip, 7 Nisan'da Kocaeli'nin 11 kişilik aday listesi ortaya çıkacak" ifadesini kullandı.

- Bolu

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün toplantı salonunda gerçekleştirilen temayül yoklamasına AK Parti Genel Merkez MKYK Üyesi Emine Çift, AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, Kadın Kolları Genel Merkez MKYK Üyesi Canan İzgi ve Gençlik Kolları Genel Merkez MKYK Üyesi Kübra Ökmen, komisyon üyesi olarak katıldı. 

AK Parti Genel Merkez MKYK Üyesi Çift, Bolu'dan 16 kişinin aday adaylığı başvurusunda bulunduğunu, 8'inin temayülde yer aldığını söyledi. 

"Önemli bir seçime gidiyoruz" diyen Çift,  "Seçim dönemlerinde her siyasi partide olduğu gibi bizde de değerlendirme mekanizmalarımızdan biri olan temayül yoklamaları devrede. Dün, Türkiye genelinde yaklaşık 28 ilde bu temayül yoklaması gerçekleşti. Bugün de kalan illerimizde temayül yoklamalarımız devam ediyor. Biz de Bolu'daki temayülü gerçekleştirmek üzere burada bulunuyoruz. İnşallah 16.00 itibarıyla sonuçlandıracağız. Sayımlar, genel merkezde yapılacak ve deklare edilmeyecek" şeklinde konuştu. 

Temayülden çıkacak sonucun tek başına ölçü teşkil etmeyeceğine dikkati çeken Çift, "Değerlendirme mekanizmalarımızdan sadece biri. Anketler gibi farklı değerlendirme yöntemlerimiz ve ayın 6'sında başlayacak ve 16'sına kadar devam edecek alt komisyon çalışmalarımızda genel başkanımız, bakanlarımız, grup başkan vekillerimiz ve MKYK üyelerimizin oluşturduğu komisyon tarafından aday adaylarımız dinlenecek. Hepimizin de bildiği gibi geçici listelerin teslim edildiği tarih 7 Nisan. O tarih itibarıyla aday listelerimiz belirlenmiş olacak" ifadesini kullandı.

Kaynak: aa