Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 2015'de yapılacak Çanakkale Kara Savaşlarının 100. yıldönümüyle ilgili, “Anma törenleri hazırlıkları bağlamında bakanlığımıza özel görev verildi ve biz bu görevle ilgili olarak ilgili birimlerimizle birlikte hazırlanıyoruz” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson ve Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Michael Woodhouse ile makamında bir araya geldi. Geçmişte halkların arasında şiddetli bir savaş olduğunu hatırlatan Bakan Çelik, “Fakat buna rağmen bugün karşılıklı saygı ve dostluk inşa etmeyi bildik. Bu vesile ile çeşitli törenler yapıyoruz. Çanakkale savaşlarında, savaşan askerler arasında gelişen temaslar daha sonra halklarımızın arasında sıcak insani ilişkilere dönüştü. Geçtiğimiz yıllarda da pekişerek bu günlere geldi" şeklinde konuştu.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Yeni Zelanda ve Avustralyalı annelere yönelik sözlerinin hatıralarda olduğunu belirten Bakan Çelik, “Çanakkale kara savaşlarının yıldönümü anma törenleri her yıl 24-25 Nisan tarihlerinde Çanakkale’de, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan geniş bir kapsamla kutlanıyor. 2015 yılında bizim özel hazırlıklarımız var, hem ülkemizde hem de Avustralya ve Yeni Zelanda’da gerçekleştirilecek etkinliklerde Çanakkale savaşlarının 100’üncü yıldönümü anılacak. Anma törenleri hazırlıkları bağlamında bakanlığımıza özel görev verildi ve biz bu görevle ilgili olarak ilgili birimlerimizle birlikte hazırlanıyoruz. Bu yıl dönümlerimin ülkelerimiz arasındaki sarsılmaz dostluğu kuvvetlendireceğine inanıyoruz. Bunun dünyaya verdiği mesajda vardır; ‘Geçmişte savaşmış olmak, geçmişte acı hatıralara sahip olmak bugün düşmanlık üretmek anlamına gelmiyor.’ Tarihe mahkum olup da geçmişteki çatışmaları kimse sürdürmek zorunda değil” diye konuştu.
Kaynak: iha