GİRESUN (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "PKK, PYD, HDP ve CHP birlikte Esed'i destekliyor. O görüşmeleri (tezkere görüşmeleri) izlediğiniz zaman bu tabloyu, fotoğrafın tamamını görme imkanına kavuşursunuz" dedi.

Canikli, Giresun'da Valilik tarafından bir restoranda düzenlenen bayramlaşma programına katıldı.

AK Parti İl Başkanlığı'nda organize edilen bayramlaşma etkinliğinde de bulunan Canikli, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, etrafındaki ateş çemberine rağmen hükümetin aldığı doğru kararlarla yoluna emin adımlarla devam ettiğini söyledi.

Demokrasilerde kararları iktidarların aldığını hatırlatan Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muhalefetin yapması gerekenler var. Madalyonun bir yüzü iktidar, diğer yüzü muhalefet. Aynı amaç için, bu ülkenin geliştirilmesi, daha da iyi noktalara götürülmesi için birlikte adım atmak zorundalar. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni bir sayfa açalım diye yeni bir toplumsal mutabakat ortaya çıktı. Bunun gereği olarak hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem de Sayın Başbakanımız, bütün konuşmalarında, 'Geçmişi bırakalım, ülkemiz için yeni bir sayfa açalım' görüşünü ortaya koydu ama maalesef son tezkere görüşmelerinde ortaya konulan tavırlar, bu alanda değişen hiçbir şeyin olmadığını, üzülerek ifade ediyorum, bize gösterdi."

- "Asıl neden, Esed rejimine olan destektir"

Canikli, TBMM'de görüşülerek kabul edilen tezkere öncesi muhalefetin, terör örgütü IŞİD'e yönelik hükumetten daha net adımlar atmasını istediğini hatırlattı.

Gelinen noktada farklı bir durumun ortaya çıktığını vurgulayan Canikli, şunları kaydetti:

"PKK, PYD, HDP ve CHP birlikte Esed'i destekliyor. O görüşmeleri (tezkere görüşmeleri) izlediğiniz zaman bu tabloyu, fotoğrafın tamamını görme imkanına kavuşursunuz. Gerçekten çok üzücü bir durum. Bugün Türkiye'nin de karşı karşıya kaldığı ve IŞİD gibi bir örgütün de ortaya çıkmasını sağlayan esas neden, kaynak, Esed rejimidir. Bunu herkes kabul ediyor. Bütün bunlara rağmen o rejimi korumak amacıyla 'Bu tezkere çıkarsa Türkiye buraya yönelik doğrudan veya dolaylı operasyon yapar ya da yapılabilecek operasyonlara katılabilir' düşüncesiyle böyle bir adım atarak karar alıyorlar. Bunun arkasındaki asıl neden, Esed rejimine olan destektir."

Bakan Canikli, Türkiye'nin, IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırıları karşısında elinden geleni yaptığına dikkati çekti.

 

Türkiye'nin, bölgedeki Kürtlerin IŞİD saldırıları karşısında can güvenliklerini temin etmek amacıyla her türlü desteği verdiğini anlatan Canikli, "Diğer taraftan, Esed rejiminin ürettiği bu sorun nedeniyle Esed'e karşı bir tavır alınmıyor hatta onu desteklemek, tezkereye hayır denilmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu, en hafif ifadeyle samimiyetsizliktir. O bölgedeki Kürt kökenli vatandaşlara bağrını açan yine Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir, bu millettir. Biz bunları yaparken diğer tarafta, perde arkasında, sınırlarımız içinde sokakları terörize etmek için PKK ve yandaşları her türlü çaba içinde" diye konuştu.

Kaynak: aa