GİRESUN (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, CHP'nin Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi'ne ilişkin, "200 milyar dolarlık yatırım yapıyorsun karşılığında 2 milyon istihdam oluşturuyorsun. Bu kadar dengesiz proje olur mu Allah aşkına" dedi.

Bakan Canikli, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) binasında oda üyelerinin yer aldığı "Giresunlu Sanayicilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri" toplantısına toplantısına katıldı. 

Burada konuşan Bakan Canikli, Giresun'un doğu kesimine organize sanayi bölgesi yapımının planlandığını, yine ulaşım altyapısının gelişimi için yatırımların hızla sürdürüldüğünü söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı "Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi"ni değerlendiren Canikli, projenin maliyetli ve basit olduğunu belirtti.

Projenin bir çok yönüyle tartışıldığını dile getiren Canikli, şöyle devam etti:

"Benim en çok dikkatimi çeken husus şu oldu. Diyor ki '20 yılda 200 milyar dolar yatırım yapacağız'. Bu çok önemli. Ne getirisi olacak? 20 yılda toplam 2 milyon 200 bin istihdam üretilecek. Yani yılda ortalama 100 binlik istihdam artışı olacak. Bir başka ifadeyle 200 milyar dolarlık yatırım yapıyorsunuz, 2 milyon 200 bin istihdam oluşturuyor. Bu ağır ve maliyetli bir proje. Neden? 200 milyar dolarlık yatırımla en az 15-20 milyon istihdam oluşturabilmesi gerekiyor. Gerçek anlamıyla tam bir fiyasko. İnsan Allah aşkına bir hesap kitap yapar. Madem hiç olmazsa şey yapıyorsun, salla gitsin. Zaten sallıyor da yani. Hiç olmazsa 10 milyon de bari. O kadar basit şey ki."

Canikli, kaynakların heba edileceği projenin rantabl olmadığını kaydederek, "200 milyar dolarlık yatırım yapıyorsun, karşılığında 2 milyon istihdam oluşturuyorsun. Bu kadar dengesiz proje olur mu Allah aşkına? Böyle bir şey olabilir mi?" ifadesini kullandı.

Herkesin kendi alanında bir hesap etmesini isteyen Bakan Canikli, "100 milyon dolar yatırım yaptığınızda kaç istihdam sağlarsınız? Sektöre göre değişir ama 100 milyon dolarla en az ortalama 3-4 bin istihdam ortaya çıkar. Böyle hesap ettiğiniz zaman 200 milyar dolarla çok daha büyük istihdam oluşturulması gerekiyor. Bu ne anlamına geliyor, kaynakların tamamen heba edilmesi anlamına geliyor. Rantabl olmayan bir proje anlamına geliyor" diye konuştu.

Bakan Canikli, toplantının basına kapalı gerçekleştirilen bölümde ise iş adamlarının sorularını yanıtladı. 

 
Kaynak: aa