KASTAMONU (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kamu güvenliğinin olmadığı yerde hiçbir şeyin konuşulamayacağını belirterek, " Birinci önceliğimiz kamu güvenliğidir. Hükümetimiz, devletimiz, halkımız, kamu güvenliğinin sağlanması konusunda kararlı. Bu kararlılığın gereği olan bütün yasal düzenlemeler de bir bir yapılacaktır" dedi.

Avcı, Ilgaz Dağı'ndaki otelde il ve ilçe milli eğitim müdürleriyle basına kapalı görüşmesinin ardından partisinin il başkanlığınca Şerife Bacı Öğretmenevinde düzenlediği il danışma meclisine katıldı.

Kastamonu'nun şehitler ve evliyalar kenti olduğunu ifade eden Avcı, "Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde şehit olan 3 askere Allah'tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun" ifadesini kullandı.

"Türkiye'de herhangi bir gerekçeyle şiddete ve teröre başvurmanın hiçbir mazereti kalmamıştır" diyen Avcı, şöyle konuştu:

"Türkiye'de normal demokratik yollardan, normal siyasi mecralardan elde edilemeyecek, konuşulamayacak hiçbir şeyi şiddetle, terörle elde etmek mümkün değildir. Son zamanlarda  özellikle çevremizde gelişen olayların yansıması olarak içimizi karıştırmak isteyenlerin gayretleri artmıştır. Özellikle son günlerde artmıştır. Dolayısıyla sadece teröre maruz kalan illerde, ilçelerde değil, Türkiye genelinde soğukkanlılığımızı ve sağduyumuzu muhafaza etmeye büyük ihtiyaç var."

Geçen hafta bölgedeki 23 ilin milli eğitim müdürleriyle Mardin'de toplantı yaptıklarını anımsatan Avcı, şunları kaydetti:

"Orada saldırıya uğrayan okullarımızı ziyaret ettik. Yönetici ve öğretmenlerimizle görüştük. Kendi gözlemlerimiz ve bize aktarılanlar şunu gösteriyor. Bölgede Kobani (Ayn el Arap) olaylarını bahane ederek yakıp, yıkan ve yağmaya teşebbüs edenlerin o şehrin gerçek sakinleriyle alakası yok. Tüm olaylar dışarıdan getirilen taşeron provokatörlerce gerçekleştirilmiştir. Mardin'e Bitlis'ten veya köylerden ve ilçelerden getirilmiş çünkü oranın halkı bu tür olayları tasvip etmediğini göstermeye başlamış. Son 3 yıl içinde hükümetimizin bu bölgeye, vilayete göndermiş olduğu öğretmen sayısı 100 bindir. Yeni öğretmen görevlendirmesi yapmışız. Bu yıl 40 bin yeni öğretmen ataması yaptık. Bunun 29 bini bu 23 vilayetimizde görevlendirildi. Tüm Türkiye'ye 40 bin kadro tahsis edildi, bunun 29 binini 23 ilde görevlendirdik."

- "Kamu güvenliğinin olmadığı yerde hiçbir şey konuşulamaz"

Ülke genelindeki öğretmen doluluk oranının ortalama yüzde 88 olduğuna işaret eden Avcı, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Doğu Anadolu bölgesinde yüzde 92, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzde 89'dur. Gerek Güneydoğu'da, gerekse Doğu Anadolu'da öğretmen doluluk oranı Türkiye genelinin üzerindedir. Bu kıyaslamaları her alanda yapabilirsiniz. Eğitimde, ulaşımda, sağlıkta, emniyette, adalette ve her alanda şiddet yoluyla talep edilecek hiçbir şey kalmamıştır. Güvenlik reformu, büyük ölçüde yabancı istihbarat teşkilatlarının yönlendirmesiyle harekete geçen terör gruplarıyla mücadeleyi kolaylaştıracak. Kamu güvenliğinin olmadığı yerde hiçbir şey konuşulamaz. Birinci önceliğimiz kamu güvenliğidir. Hükümetimiz, devletimiz, halkımız, kamu güvenliğinin sağlanması konusunda kararlı. Bu kararlılığın gereği olan bütün yasal düzenlemeler de bir bir yapılacaktır."

Toplantı, basına kapalı devam etti.

Kaynak: aa