Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olduğunu söyledi. Karadeniz'de barışın korunması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Ülke olarak bu sorunu Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içerisinde, egemenliği içerisinde çözülmesi gerekli bir problem olarak görüyoruz" dedi.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Balıkesir'de Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın bir kuruluşu olan İşbir Elektrik Sanayi AŞ bünyesindeki İşbir Jeneratör Fabrikası'nı ziyaret etti. Fabrikada yönetim kurulundan bir brifing alan Yılmaz, daha sonra jeneratör fabrikasını gezip incelemelerde bulundu.
Fabrikadaki incelemelerinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, dünya gündeminde tartışılan Kırım ve ülke gündeminde öne çıkan AYM'nin İlker Başbuğ kararını değerlendirdi. Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olduğunu söyleyen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Ülke olarak ilkemiz şudur; Kırım Ukrayna'nın bir parçasıdır. Kırım'la ilgili yapılacak bir çalışmanın mutlaka Ukrayna anayasasının sınırları içerisinde yapılması gerekir. Ukrayna'nın merkezi yönetimi de, 'Gerekirse ilave haklar da Kırım'a verilebilir' dedi. Bu çerçevede değerlendirilerek Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içerisinde bu sorunun çözülmesi Karadeniz'deki barışı koruyacaktır, barışı ve istikrarı sürdürecektir. Kısa dönemli karlar uzun dönemde herkes için zarar olabilir. O halde geniş açıdan bakmak lazım. Ülke olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içerisinde, egemenliği içerisinde çözülmesi gerekli bir problem olarak görüyoruz" dedi.
"BİZ HER ALANDA DEMOKRASİ ÇITASINI YÜKSELTTİK"
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) tutuklu olan emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili oy birliği ile aldığı 'hak ihlali' kararına dair yöneltilen soruya, "Hayırlı olsun diyoruz" diye cevap verdi.
Bakan Yılmaz açıklamasının devamında, "Biz her alanda demokrasi çıtasını yükselttik. Bu demokrasi çıtasından bir tanesi de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının sağlanmasıydı. Bakın, birçokları buna karşı çıktılar, istemediler ama görüyoruz ki bu demokratik başvuru süreçlerini artırmak insanımızın faydasına oluyor. İşte İlker Başbuğ kararı da bunlardan birisidir. Hayırlı, uğurlu olsun diyoruz. Hak yerini bulmuştur diyoruz" diye konuştu.
"BİZ BİR AİLEYİZ"
Milli SAvunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ankara'da emekli astsubayların başlatmış olduğu grevle alakalı bir soru üzerine de açıklamalarda bulundu. Bu konuda bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Yılmaz, "Astsubay kardeşlerimi de bu ailenin bütünlüğü içerisinde daha iyi bir noktaya götürmek için çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
"Bir çalışmamız var. Allah için bir geçmiştekine bakın bir de şimdikine bakın. 'Astsubaylardan 4 yıllık okulu bitirenler birin dördüncü derecesine çıksın' dediler, yaptık. Astsubaylardan emekli olanlar daha önce istihbarat elemanlarıyla güvenlik elemanlarının almış olduğu 100 lira ödemeyi aldılar, yeni çıktı, Resmi Gazete'de yeni yayımlandı. Önce şunu diyelim; biz bir aileyiz. Bu ailenin, sizin de evladınız var, birini diğerinden ayırt edebilme imkanınız yok. Eğer ailenizden birinde huzursuzluk varsa o huzursuzluk herkese yansır. Dolayısıyla gerek Genelkurmay Başkanımın gerekse bizim bu kardeşlerimizin ne üzülmesini ne de mali haklarının kötüye gitmesini isteriz ancak tüm kamu görevlilerimizi ülkemizin genel ekonomik yapısı içerisinde geçmişle kıyaslanamayacak derecede iyi bir noktaya götürmeye çalışıyoruz. Bu astsubay kardeşlerimi de bu ailenin bütünlüğü içerisinde daha iyi bir noktaya götürmek için çalışmalarımız devam ediyor. Biraz beklentiyle zaman arasında bir optimum noktayı bulmaya çalışıyoruz. Yani biraz daha sabır diyoruz ancak geçmişten çok daha iyi olduklarını da biliyoruz. Ben ilk geldiğimde, 'Şu 100 lirayı bari verin' dediklerinde onu verdik mesela, yetti mi? Yetmedi. Daha talepler var ama inşallah süreç içerisinde Türkiye ekonomisi büyüdükçe, geliştikçe daha iyi olacaktır. Bilin ki biz bir aileyiz."
Milli Savunma Bkanı İsmet Yılmaz'ın Balıkesir'deki temasları sürüyor.
Kaynak: iha