GİRESUN (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - ATAKAN ÇITLAK - Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, HDP'nin seçmene yönelik baskı uyguladığını belirterek, "Bu seçimde oy kullanma sırasında hiçbir şekilde baskıları sonuç vermeyecek. Ona ilişkin tüm tedbirler alındı" dedi.

Canikli, 7 Haziran genel seçimleri öncesi asılan tehdit içerikli pankartların baskı yöntemlerinden biri olduğunu söyledi.

HDP'nin önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçim sürecinde de "insanlık dışı" tüm yöntemleri kullandığını ifade eden Canikli,  bunların seçmenlere uyguladığı baskının boyutunu büyütmeye başladığını dile getirdi. 

Bu konuda HDP'nin diğer partilerden destek aldığını belirten Canikli, söz konusu partinin özellikle CHP ile MHP'den destek aldığını belirtti.

Canikli, vatandaşların tek tek tehdit edildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Hatta katlediliyor, bir muhtarımızın katledildiğini biliyoruz. Aynı şekilde telefonla, başka araçlarla, hatta kamuya açık olan alanlarda musluklardan kan akıtılması ve pankartlar dahil hepsi yoğun bir şekilde vatandaşı sadece kendi partilerine oy kullanmaları noktasında baskı altına almaya yönelik çalışmalar. Dozunu her geçen gün daha çok arttırıyorlar. Tabii aynı zamanda provoke ediyorlar. Bizim tarafımızdan da buna bir misilleme yapılsın da 'biz de buradan rant elde edelim' ya da 'kullanalım, malzeme çıksın' diye. Bizim öyle bir oyuna gelmemiz söz konusu değil."

- "Baskılar ters tepiyor"

"Bu seçimde oy kullanma sırasında hiçbir şekilde baskıları sonuç vermeyecek. Ona ilişkin tüm tedbirler alındı" diyen Canikli, "En son çıkan güvenlik paketinde de bunların seçim sandığını maniple edecek, özellikle projelerini ortadan kaldıracak, bertaraf edecek, onları defedecek hükümler var, düzenlemeler var. O konuda herkes görevini yapacak, güvenlik güçlerimiz de görevini yapacak" ifadesini kullandı.

Canikli, o bölgedeki insanların iradesini çok net gördüklerinin altını çizerek, esasında bu tür baskıların ters teptiğini ancak vatandaşın bu durumu belli etmediğini söyledi.

Hakkari'deki havalimanının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açıldığını hatırlatan Canikli, şunları kaydetti:

"O bölgeye katkı sağlayacak bir yatırım ama yatırımın yapılmaması için iki yıl geciktirdiler. Araçları yaktılar, orada çalışan işçileri kaçırdılar. Müteahhitleri tehdit ettiler, kaç defa müteahhit değişti ama sonuç değişmedi. Yatırım gerçekleşti, tamamlandı ve hizmete açıldı. Miting günü de mitinge gidilmemesi yönünde kişi kişi, tek tek arayarak tehdit ettiler. İnsanlara kepenklerini kapattırdılar ama buna rağmen muhteşem miting oldu. Öyle bir korku imparatorluğu oluşturmaya çalışıyorlar ki o bölgede, ona rağmen vatandaşımız mitinge gitti, coşkusunu ortaya koydu, desteğini ortaya koydu. İnşallah bu seçimde de gerçekleşecek."

- "HDP çok büyük hüsrana uğrayacak"

Canikli, bu seçimde HDP'nin çok büyük hüsrana uğrayacağını düşündüğünü belirterek, bu durumun özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da olacağını söyledi.

"O kadar büyük bir oyun var ki" diyen Canikli, "Özellikle belli medya, Doğan Medyası ısrarlı bir şekilde orada kan akıtan, oraları terörize eden, o bölgede hayatı çekilmez hale getirmeye çalışan terör örgütü ve onun en büyük destekçisi veya birlikte hareket ettiği şu anda HDP, onun Eş Genel Başkanı Demirtaş, birileri tarafından cilalanmaya çalışılıyor, masum gösterilmeye çalışılıyor, barışçı ve suçsuzmuş gibi kamuoyuna lanse edilmeye çalışılıyor. Halbuki bildiğimiz HDP" değerlendirmesinde bulundu.

Canikli, vatandaşların bu tarz sevimli gösterme ve söylemlere karşı tam tersini yaptığını anlatarak, "Doğrusunu o olduğunu düşünüyor. Örnek olarak söylüyorum, Doğan Medya Grubu birisini öne çıkarıp parlatmaya çalışıyorsa demek ki bunun karşısında durmak lazım. O noktaya geldik" ifadelerini kullandı.

Milletin iradesini ortadan kaldırmak adına her türlü çalışmanın yapıldığını belirten Canikli, bu çalışmalarla ilk defa karşılaşmadıklarını ve hepsinin bertaraf olacağını kaydetti.

Kaynak: aa