Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlerine icabetle 20-25 Nisan tarihleri arasında Türkiye'ye bir devlet ziyareti gerçekleştirecek.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlerine icabetle 20-25 Nisan 2014 tarihleri arasında Türkiye'ye bir devlet ziyareti gerçekleştirecek. Yeni Zelanda Genel Valisi’nin ziyaretinin, Çanakkale Kara Savaşları’nın 99. yıldönümüne denk geldiği belirtilerek, programına İstanbul’da başlayacak olan Genel Vali Mateparae ile 22 Nisan Salı günü Ankara’da gerçekleştirilecek resmi görüşmelerde, ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınacağı ve her iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacağı bildirildi.
Genel Vali Mateparae'nin, Ankara’daki resmi temaslarını tamamladıktan sonra, 24-25 Nisan 2014 tarihlerinde Gelibolu Yarımadası’nda düzenlenecek Çanakkale Kara Savaşları’nın 99. yıldönümü anma törenlerine iştirak edeceği ifade edilen açıklamada, "Bilindiği üzere, Çanakkale Kara Savaşları, Yeni Zelanda ile ülkemiz arasında kuvvetli dostluğa dönüşen ilişkilerin başlangıcını oluşturmaktadır. Savaşan tarafların muharebe koşullarında dahi sahip çıkmaya özen gösterdikleri evrensel insani değerler, günümüzde iki ülke arasında ilişkilerde karşılıklı saygıya dayanan, köklü ve kalıcı bağların kurulmasına zemin hazırlamıştır. Genel Vali Mateparae’nin ülkemizi ziyareti, böylesine köklü bir tarihi arka plan üzerine bina edilen Yeni Zelanda ile ilişkilerimizin, her alanda güçlendirilerek ileriye taşınmasına katkı sağlayacaktır" denildi.
Kaynak: iha