Dünya Otizm Haftası nedeniyle Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği tarafından "Otizmliyim Bende Varım" adlı bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe, Rize Valisi Nurullah Çakır, eşi Cemile Çakır, Vali Yardımcısı Bahattin Alp Arslanköylü, Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED) Başkanı Resul Usta, Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği Başkanı Nilüfer Emen ile Gönül Elçileri Derneği, sivil toplum kuruluşları, emniyet mensupları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş sırasında geride kalan bir çocuğu farkeden Rize Valisi Nurullah Çakır çocuğu sırtına alarak bir süre taşıdı.
Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED) Başkanı Resul Usta, otizmin günümüzde her 150 çocuktan birini etkilediğini, çocuklar arasında en hızlı yaygınlaşan nörolojik bozukluk olması ile dünya genelinde hızla yayılan bir hastalık olduğunu söyledi.
Usta, hastalığın doğuştan gelen beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından kaynaklanan ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen genellikle 3 yaşında ortaya çıkarak bireylerin sosyal iletişim etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi. Usta, "Erken yaşta tanı alan çocuklar doğru yöntemlerle eğitim alarak bireysel ihtiyaçlarını karşılar duruma gelebilir, okula gidebilir, yaşıtlarının sahip olduğu bir takım becerilere sahip olarak toplumda yerlerini alabilirler" dedi.
Otizmle yaşamayı kabullenmenin anne ve çocuk için uzun, zorlu ve inişli çıkışlı bir süreç olduğunu anlatan Usta, sözlerini şöyle tamamladı: "Ailede her birey bu süreci farklı yaşayarak durumu anlamakta ve kabullenmekte sorunlar yaşayabilir. Biz de sizleri otizm alanında yeterli eğitim ve sosyal hakların elde edilmesi için uğraş veren derneğimizi desteklemeye davet ediyoruz."
Rize Belediyesi Tuzcuoğlu Memişağa Parkı önünde başlayan yürüyüş, Rize sahil dolgu alanındaki lunaparkta sona erdi.
Kaynak: iha