RİZE (AA) - Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, "5 Mayıs Dünya Astım Günü" nedeniyle mesaj yayımladı.

Tepe, mesajında, astımın, akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmelerle seyreden müzmin bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti.

Hava yollarındaki bu daralmanın nedeninin mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesi olduğuna işaret eden Tepe, şunları kaydetti:

"Hastalık kronik bir solunum yolu hastalığı olup tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir."

Tepe, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu hastalığın tedavisiyle ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzemenin bulunduğunu vurgulayarak, "Uygun ilaç tedavisiyle astımlılar iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeniyle herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük kısmı soluk alma yoluyla kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direkt hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar" ifadesini kullandı.

Kaynak: aa