RİZE (AA) - Rize Sağlık Müdürü Tepe, aşılama hizmetlerinin, bebekleri, çocukları ya da erişkinleri enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacıyla yürütülen önemli bir temel sağlık hizmeti olduğunu belirtti.

Tepe, Aşı Haftası dolasıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de her yıl olduğu gibi bu yılda 20-25 Nisan'da Aşı Haftası etkinlikleri düzenlendiğini ifade etti.

Aşının insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerini ortadan kaldırarak geliştirilen biyolojik maddeler olduğunu kaydeden Tepe, aşıların insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığına işaret etti.

Aşılama hizmetlerinin, bebekleri, çocukları ya da erişkinleri enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacıyla yürütülen önemli bir temel sağlık hizmeti olduğuna dikkati çeken Tepe, şöyle devam etti:

"Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile halk sağlığına verilen önem daha da öne çıkmıştır. Bu çerçevede aile hekimliği sistemiyle beraber koruyucu sağlık hizmetlerinde bu çalışmalara ek olarak aşı takviminde son yıllarda önemli değişiklikler kaydedilmiştir. 2006 yılına gelinceye kadar aşılama çalışmalarında sadece 7 hastalığa karşı aşılma yapılmaktayken 2013 yılı ocak ayı itibarıyla aşıyla korunan hastalık sayısı 13'e yükselmiştir."

Tepe, Sağlık Bakanlığının koruyucu sağlık hizmetlerine verdiği öneme karşılık vatandaşlara da görevler düştüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bunlardan biri de aşılara karşı toplumsal duyarlılığı artırmada yardımcı olmak ve zamanında aşı olmaktır. Çünkü herhangi bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve uygun aralıklarda yapılması şarttır. Aşıların çocuklara, hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekmektedir."

Kaynak: aa