BAYBURT (AA) - Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde başlatılan ve Bayburt'ta da 2011 yılında hayata geçirilen Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında 11 bin 989 hastanın ziyaret edildiği bildirildi.

Evde Sağlık Hizmetleri Bayburt Koordinatörü Esranur Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulama kapsamında yatağa bağımlı, hastaneye gidemeyecek durumdaki hastalara ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerinin evlerinde ve bulundukları aile ortamında sağlık ekiplerince verildiğini söyledi.

Kentte Evde Sağlık Hizmetleri’nin bakanlığın "Sağlıkta Dönüşüm Projesi" kapsamında 2011 yılı ocak ayı itibariyle uygulanmaya başlandığını belirten Yıldırım, "Bu kapsamda hastalarımızın tetkik, tedavi, yara bakımı, sonda uygulamaları, pansuman, ilaç raporu, hastanın gerekli hallerde hastaneye nakli gibi onların ihtiyacı olan tüm alanlardaki hizmetlerini kent merkezi ve köylerindeki evlerinde ziyaret ederek onlara sunuyoruz" dedi.

Yıldırım, Evde Sağlık Hizmetleri ile il genelinde yatağa bağımlı olan ve tedavisi için sağılık kuruluşlarına gidemeyecek durumdaki tüm hastalara ulaştıklarını vurgulayarak şunları dile getirdi:

"2011 yılında sadece birkaç hasta ile başlayan bu uygulama her geçen gün hem hasta ve hasta yakınları hem de sağlık çalışanlarınca büyük kabul görerek benimsendi. Bu kapsamda 2014 yılında il genelindeki 5 bin 160 yatağa bağımlı hastamız ziyaret edilerek bu hizmetimizden yararlandı. İlimizde 2011 yılında başlayan bu hizmet kapsamında 2014 yılı sonu itibariyle toplam 11 bin 189 hastamız ziyaret edilerek ihtiyaç duydukları tıbbı hizmet verildi. Randevu sistemi ile verilen bu hizmet ile bazı hastalarımıza günlük, bazı hastalarımıza ise haftalık rutin ziyaretlerle evlerine gidilerek gerekli bakımları yapılıyor. İl merkezi, Aydıntepe ve Demirözü ilçeleri ile bağlı köylerini kapsayan bu hizmetimizi 1 koordinatör eşliğinde 3 ekibimizdeki 2 sağlık memuru, 2 hemşire ve 2 şoförle yürütüyoruz."

Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında evlerinde takibi yapılan hastalar arasında solunum sıkıntısı çeken hastaların yanı sıra felçli, kanser ve doğuştan engeli nedeniyle yatağa bağımlı olan birçok hastanın yer aldığını belirten Yıldırım, "Sağlık İl Müdürlüğümüzün destekleri ve girişimleri ile bazı hastalarımızın hastalıklarına göre ihtiyaç duydukları yatak başta olmak üzere çeşitli ihtiyaçlarını da gideriyoruz. Yine Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında takibini yaptığımız ve bakacak kimsesi olmayan hastalarımızın da tedavilerinin yanında genel kişisel bakımlarını da yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa