KASTAMONU (AA) - MEHMET TUĞCU - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, domuz gribinde senaryo korku sömürüsüne dayandığı için türler ve tiplerin kamuoyunda dolaşıp durduğunu belirterek, "Hiç kimse korkmasın, ne 'domuz gribi' diye bir şey ne de salgın var" dedi.

Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gribin geçmişte dünya çapında salgınlar yaparak milyonlarca ölüme neden olduğunu söyledi.

Bu nedenle hastalığın her zaman insanlığın "korkulu rüyası" olduğuna işaret eden Akdur, şöyle konuştu:

"Bu senaryoda insanlığın korkusu sömürülüyor. Grip, hangi tip virüsle oluşursa oluşsun, insanlarda 'paçavra' denilen hastalığı oluşturur. O yüzden genel olarak hasta açısından hastalığın hangi tip virüsle oluştuğunun çok önemi yoktur çünkü hangi tip ile oluşursa oluşsun, hasta açısından tüm gripler aynıdır. Virüs tipini bilmek yönetim ve doktorlar açısından önemlidir çünkü bazı türler daha hızlı yayılır, bazı türler de daha ağır seyreder. Bu bilgi, hastadan çok yönetici ve doktorları ilgilendiren bilgidir."

Prof. Dr. Akdur, Türkiye'de her yıl 200-300 bin insanın grip geçirdiğini, bunlardan 2 bin 500-3 bin kadarının öldüğünü dile getirdi.

Hastalar açısından tüm griplerin aynı olduğunu savunan Akdur, "Hayvanlardan insana geçen, daha sonra da insanlar arasından yayılan grip türlerinin öldürücülüğü daha yüksek. Bu nedenle de sağlık yöneticileri, ortaya çıkan salgında hangi tür virüsün rol oynadığını bilmek istiyor ve virüslerin türünü bilme merakı buradan kaynaklanıyor" ifadesini kullandı.

- "Domuz gribinin domuzlarla hiçbir ilişkisi yok"

Akdur, son 6 yıldır "domuz gribi" denilen yaklaşımın ortaya atıldığını, bunun kısa sürede büyük kar elde etmek isteyen sağlık sanayisinin PR çalışmasının ürünü olduğunu ileri sürdü.

Bunda sanayinin emrinde çalışan sözde bilim insanlarının yanı sıra birçok bilim insanının "safiyane" katkısı olduğunu savunan Akdur, şöyle devam etti:

"Bunlara da birçok işgüzar, popülist yönetici yardımcı olmuştur. Domuz gribinin domuzlarla hiçbir ilişkisi yok. Bu virüsün ciddi bilimsel çevrelerdeki adı, 'Meksika virüsü'dür. 'Domuz gribini nereden çıkardınız' diye sıkıştırınca da 'virüsün genlerinde domuz geni var' gibi bir gerekçeye sığınmışlardır. Domuz gribinde senaryo, korku sömürüsüne dayandığı için türler ve tipler kamuoyunda dolaşıp durmaktadır. Hiç kimse korkmasın, ne 'domuz gribi' diye bir şey ne de salgın var. "Domuz gribi" denilen şey yani H1N1, hem gerçek domuz gribi hem de diğer griplerden daha fazla öldürücü değil."

Prof. Dr. Recep Akdur, kamuoyunu sürekli domuz gribiyle meşgul etmenin birtakım etkisiz harcamalara yöneltmek maksatlı değilse bile yanlış olduğunu vurguladı.

Her yıl görülen olguların, sanki "salgın varmış" gibi algılatılarak rant konusu haline getirildiğini öne süren Akdur, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazı odaklar, sahte salgın haberlerinden çıkar sağlıyor. Yurttaşı korkutup aşı satacaklar ya onlar için her şey mubah. 2009 yılında Sağlık Bakanlığı kandırıldı. 'Salgın' diye bir şey yok. Her zaman görüldüğü kadar vaka görülüyor. Hatta şunu söyleyebilirim, eğer Türkiye'de salgın ya da birileri grip olacaksa domuz gribi olsunlar, çok daha iyi çünkü 'domuz grib'i denen şey gerçek domuz gribi olmadığı için öldürücülüğü de diğer griplerden daha az."

Kaynak: aa