KASTAMONU (AA) - MEHMET TUĞCU - Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, yapılan araştırmalarda Türkiye'de yaş pastaların hijyenik ve bakteriyolojik kalitelerinin iyi olmadığının tespit edildiğini belirterek, "Düğün sezonuna girilmektedir, bundan ötürü düğün pastalarına daha büyük bir özen gösterilmesi gerekir" dedi.

Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaş pasta olarak adlandırılan kremalı pastaların, her yaştan tüketiciler tarafından sevilerek tüketilen gıda maddeleri olduğunu söyledi.

Düğün pastalarının mutlaka güvenilir markalardan alınması gerektiğini bildiren Akdur, merdiven altı ürünlerin asla tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Akdur, tüketime sunulan birçok yaş pasta örneğinde, besin zehirlenmesi yapan bakteriler ürediğini savunarak, ürünlerin hijyenik kalitesinin iyileştirilmesi için üretim ve satış noktalarında gıda güvenliği bilincinin oluşturulması ve sıkı bir kamu denetimi uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Düğün, doğum günü ve diğer özel günlerde yaş pasta tüketilmesinin, tüm dünyada yaygın bir gelenek olduğunu ifade eden Akdur, şöyle konuştu:

"Düğünlerde pasta kesilmesi yeni evlilere bereket, doğurganlık ve mutluluk dileklerinin iletilmesinin bir aracı olarak kullanılır. Yaş pastalar hazırlanırken, kek ve benzeri fırında pişmiş ürünler üzerine krema, meyve, meyve jöleleri, çeşitli soslar, şeker şurupları gibi gıda maddeleri eklenir. Ayrıca bunların üzerine çikolata, meyve, kuru yemiş ve Hindistan cevizi gibi gıdalar eklenir. Değişik tat ve görüntüler elde edilir. Pastaların fırında pişmiş olan kısımlarında mikrop kirliliği açısından fazla bir sorun yoktur. Ancak bunun üzerine eklenen kremalı kısımlar ile süsleme sırasında eklenen hindistan cevizi, çikolata, krem şanti gibi ısıl işlem uygulanmayan katkılar mikrobik kirlenmeye ve bozulmaya çok uygundur. Ayrıca pastaların üzerine ve içlerine eklenen krema ve benzeri maddeler, genellikle süt ve yumurta gibi gıdalar içerir ve bunlar bakteri üremesi açısından çok uygun ortamlardır. Tüm bu nedenlerle pastaların hazırlanışı sırasında hijyenik kurallara uyulmaması halinde pastaların bakterilerle kirlenmesi açısından büyük risk oluşturur."

-"Toplu gıda zehirlenmesi riski ortaya çıkar"

Prof. Dr. Recep Akdur, her türlü ekipman ve üretim alanlarında hijyen kurallarına özen gösterilmediği takdirde, yaş pastalardan kolayca mikrop bulaşabileceğini söyledi.

Gıda güvenliğinin, yaş pastada daha fazla önem kazandığına dikkati çeken Akdur, şunları kaydetti:

"Yapılan birçok araştırmada, Türkiye'de yaş pastaların hijyenik ve bakteriyolojik kalitelerinin iyi olmadığı tespit edildi. Yaş pasta düğünlerde 300-500 kişi gibi kalabalık bir gruba sunulur. Bu nedenle pasta kalitesinin yeterli olmaması halinde toplu gıda zehirlenmesi riski ortaya çıkar. Bu nedenle de pasta kalitesi yeterli olmaması halinde toplu gıda zehirlenmesi riski ortaya çıkar. Düğün sezonuna girilmektedir, bundan ötürü düğün pastalarına daha büyük bir özen gösterilmesi gerekir. Marka ve hijyenik pastanelerin ürünlerine göre merdiven altı ürünler daha ucuz olabilmektedir. Ancak bu tür yerlerde tüketilen pastalar sağlık açısından çok büyük riskler oluşturduğu gibi pastada kullanılan malzemelerin kalitesi ve hatta sahteliği açısından da büyük bir risk oluşturmaktadır."

 

.

 

Kaynak: aa