SAMSUN (AA) - Doktorun gerekli gördüğü zamanlarda tercih edilmesi gereken sezaryenle doğumun, bebeğin 39 haftalık gelişimini tamamlamadan yapılmaması gerektiği bildirildi.

Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Gülüzar Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gebeler için en ideal doğum şeklinin normal doğum olduğunu söyledi.

Mecbur kalınmadıkça sezaryenle doğumun istenilmemesi gerektiğini vurgula yan Akçay, sezaryenle doğumun, bebeğin ters olduğu, doğum eylemi sırasında bebeğin kalp atışının düştüğü ve doktorun gerekli gördüğü zamanlarda tercih edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Akçay, sezaryen olacak hastalarda, mümkün olduğunca bebeğin gelişiminin tamamlamasının beklenmesi gerektiğine işaret ederek, "Sezaryen için ideal zaman, bebeğin 39 haftayı tamamladığı zamandır. Hastanın durumuna göre doktoru zamanlamaya karar vermeli" dedi.

Hastanın, sezaryenle doğumu kendi sosyal problemlerinden dolayı 39 haftadan daha erken döneme almaya çalışmaması gerektiğini belirten Akçay, "Eğer riskli bir durum varsa doktor, hastasına göre zamanını kendisi belirler. Erken yapılan sezaryenlerde, yenidoğan geçici solunum sıkıntısı, bebeklerin kuvöze girme durumu olmaktadır. Bu da aile ve bebek için sıkıntılı bir durumdur. Onun için mümkün olduğunca 39 haftayı tamamladıktan sonra sezaryene alınmasında fayda vardır" diye konuştu.

Akçay, kişinin, sezaryen için en uygun tarihte, doktorunun yıllık izin gibi çeşitli nedenlerle hastanede bulunmaması durumunda erken sezaryen yerine başka bir doktoru tercih etmesi gerektiğini kaydederek, sezaryen zamanlamasına hastanın sosyal durumuna göre değil, doktorun önerdiği tarihe göre karar verilmesinin uygun olacağını vurguladı.

Kaynak: aa