BOLU (AA) - Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Ayaz, evlerde beslenen kedi ve köpeklerden bulaşan parazitler akciğer, karaciğer ve beyne yerleştiğinde büyük sıkıntılara yol açabileceğine dikkati çekerek, "Bu hayvanları belirli aralıklarla kontrol amaçlı veteriner hekime götürmemiz ve tedavilerini yaptırmamız gerekiyor" dedi.

Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanların insanlar için tehlikeli olmadığını, sosyalleşmeleri konusunda ciddi faydaları bulunduğunu söyledi.

"Kedi ve köpeklerde insanlara bulaşabilecek parazitler var" diyen Ayaz, özellikle köpeklerin bağırsaklarında yaşayan parazitlerin insanlara geçebilecek türde olduğunu vurguladı.

Ayaz, halk arasında "kist" olarak bilinen hastalığa dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hastalığın asıl kaynağı köpekler. Köpeklerde bulunan parazitlerin yumurtalarıyla geçiyor. Yine halk arasında 'köpek kılı yuttum da bana hastalık geçti' olayının aslı bu. Köpeklerin bağırsağında yaşayan bu parazitin yumurtaları, kıllarına ve tüylerine bulaşıyor. Özellikle çocukların köpekleri sevmesi ve okşaması esnasında tüylerden ellerine bulaşıyor. El yıkama alışkanlığına dikkat edilmediği zaman o yumurtalar  ağızdan alınıyor. Alındığı zaman da çocukların iç organlarında 'kist' dediğimiz hastalığa neden oluyor. Evde beslenen hayvanların kontrolü, hayati önem taşıyor.

Evlerde beslenen kedi ve köpeklerden bulaşan parazitler, akciğer, karaciğer ve beyne yerleştiği zaman çok büyük sıkıntılara neden olabilir. Bu hayvanları belirli aralıklarla kontrol amaçlı veteriner hekime götürmemiz ve tedavilerini yaptırmamız gerekiyor."

Kist hastalığının genellikle geç tespit edildiğini vurgulayan Ayaz, çoğu durumda cerrahi müdahale gerektirebildiğini anlattı.

Ayaz, parazitlerden korunmak için sokak hayvanlarının da kontrol altında tutulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: aa