ZONGULDAK (AA)  - FERDİ AKILLI - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerarahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Serel, genç yaş grubundaki kızların estetik operasyonlara daha fazla ilgi duyduklarını belirterek, "Bu, bazen eğitimdeki başarılarını bile etkileyebiliyor" dedi. 

Serel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, estetik ameliyat olan hastaların genç, orta ve ileri yaş olarak gruplandırıldığını kaydederek, genç ve orta yaş grubunda estetik ameliyatların daha fazla olduğunu, geçmiş dönemlere göre kıyaslandığında gençlerin daha sık estetik ameliyat olduğunu gördüklerini söyledi. 

Ameliyatların cinsiyete göre de farklılık gösterdiğine dikkati çeken Saral, şöyle konuştu:

"Kızlar rinoplasti yani estetik burun ameliyatı, meme büyütme, kepçe kulak, ve meme küçültme ameliyatı, erkekler ise daha çok jinekomasti ve kepçe kulak ameliyatı oluyor. Tüm yaş gruplarında olduğu gibi genç yaş grubunda da kızlar daha sık estetik operasyonlara ilgi duyuyorlar. Bu, bazen eğitimdeki başarılarını bile etkileyebiliyor. Liseden mezun olmuş genç bir hastam vardı. Burnundan o kadar mutsuzdu ki iki senedir derslerine yoğunlaşıp üniversite sınavını kazanamıyordu. Burun ameliyatı olduktan sonra burnunun yeni şekli onu o kadar mutlu etmişti ki üniversite sınavında hukuk fakültesini kazandı. Birkaç yıl önce arayıp üniversiteden mezun olduğunu haber verdi."

- "Lakap takılması, bireyin kendini kötü hissetmesine neden oluyor"

Okul çağı dönemindeki çocukların birbirlerinin kusurlarıyla dalga geçtiğine işaret eden Serel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu durumun temelleri aslında çocukluk çağında atılmaya başlıyor. Özellikle okul çağı döneminde çocuklar birbirlerinin kusurlarıyla dalga geçer. Bu yaşlarda 'yelken kulak' veya 'kepçe' gibi lakaplar takılması, bireyin kendini kötü hissetmesine neden oluyor. Genç kızlık dönemine girildiğinde saçlarıyla bunu gizleme yoluna gidiyorlar ya da fotoğraf çektirirken kulakları görülmeyecek şekilde poz veriyorlar. Bu tür sakınma davranışları yerleşik hale gelip, kendileri gibi davranmalarını engelleyebiliyor. Hem kız hem de erkeklerde burun benzer sıkıntılara neden olabiliyor. Burnunun şeklinden memnun olmayan genç, saç modelini ona göre seçip fotoğraf çektirirken, profilden poz vermemeye dikkat ediyor.

Kızlarda ve erkeklerde memelerin büyüklüğü de benzer sorunlara neden oluyor. Eğer beklentiler gerçekçi ise yapılacak estetik ameliyatlar gençlerin bu sorunlarını giderilebilmekte, bedenen ve ruhen tam iyilik hali sağlanabilmektedir."

Kaynak: aa