SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk, bebeklik döneminde başlaması gereken güneşten korunmanın yaşam boyu devam etmesinin önemine işaret ederek, "Hayat boyu maruz kalınan güneş ışığının yüzde 80'i yaşamın ilk 18 yılında alınmaktadır. Bu nedenle çocukların güneşten korunması çok önemlidir"

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında deride ortaya çıkan sorunların başında vücutta oluşan güneş yanıklarının geldiğini söyledi.

Ultraviyole ışınlarının (UVA ve UVB ) deriye girdiğinde hücrelerde hasara yol açarak gözle görünen ve görünmeyen etkilere neden olduğunu bildiren Şentürk, bu ışınların özellikle deri hücrelerinde ciddi tahribat yaptığını ifade etti.

Şentürk, bu hasarların bir bölümünün onarıldığını bazılarının ise yıllar geçtikçe üst üste eklendiğini kaydederek, 20-30 yıl sonra kırışıklık, yaşlılık lekeleri ve deri kanserleri görülebileceğini belirtti.

Deride "melanom", "bazal hücreli kanser" ve "skuamöz hücreli kanser" adlı verilen kanserlerin gelişiminde ultraviyole ışınlarının önemli rol oynadığını vurgulayan Şentürk, "Güneşten korunmaya bebeklik döneminde başlanmalı, bütün yaşam boyunca devam edilmelidir. Hayat boyu maruz kalınan güneş ışığının yüzde 80'i yaşamın ilk 18 yılında alınmaktadır. Bu nedenle çocukların güneşten korunması çok önemlidir" uyarısını dile getirdi.

-"Bilinçli güneşlenmek önemli"

Yazın oluşan ciddi güneş yanıkları ya da uzun süre açık havada bulunmanın neden olduğu değişikliklerin ileri yaşlarda kanser gelişimine neden olabildiğine işaret eden Şentürk, "Güneş ışınları, D vitamini sağlaması gibi yararlı etkisinin yanında güneş yanığı, ilaca bağlı döküntüler, derinin erken yaşlanması ve deri kanserlerine neden olmaktadır. Güneş ışınları ciltte kuruma, kızarıklık ve hafif şişliğin görüldüğü birinci derece yanıkların yanı sıra zaman zaman içi sıvı dolu keseciklerin ortaya çıktığı ciddi yanıklara da neden olabilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Şentürk, hafif yüzeysel yanıklarda cildi soğutma ve ağrı kesici ilaçlar alınmasının yeterli olduğunu, ciddi yanıklarda bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini kaydederek, "Bazen güneş ışınlarına karşı alerjik reaksiyonlar da gelişebilir. Farklı şekillerde ortaya çıkabilen bu reaksiyonlar kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı, su toplaması şeklinde olabilir. Bunun için bilinçli güneşlenmek büyük önem taşıyor'' ifadesini kullandı.

Özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu öğle saatlerinde güneşten uzak durulması gerektiğine işaret eden Şentürk, bol sıvı alınması ve koruyucu krem kullanılmasını önerdi.

Kaynak: aa