KASTAMONU (AA) - MEHMET TUĞCU - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, MERS virüsünün yakın temasla bulaştığını belirterek, "Kıyaslama yapmak gerekirse yayılma riski bakımından MERS virüsü, Ebola virüsünden daha tehlikeli" dedi.

Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MERS’in solunum yolunun viral hastalığı olduğunu kaydederek, diğer viral solunum yolu enfeksiyonlarına göre çok daha ağır ve öldürücü seyrettiğini söyledi.

"MERS virüsü, başta Suudi Arabistan olmak üzere ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerinde görülmesi nedeniyle Ortadoğu solunum yolu hastalığı şeklinde adlandırılmaktadır" diyen Akdur, şunları kaydetti:

"Bu yıl Türkiye’nin de içinde olduğu 22 ülkeden rapor edilmiştir. Bunların başlıcaları Suudi Arabistan, Malezya, Ürdün, Katar, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman, Cezayir, Bangladeş, Endonezya, Türkiye, Avusturya, İngiltere ve ABD’dir. MERS’in belirtileri, diğer solunum yolu enfeksiyonlarıyla çok benzer ancak bulgu ve şikayetler daha şiddetli seyrediyor. Ateş, öksürük, soluma zorluğu ve kas ağrıları en çok görülen belirtiler. Hastaların önemli bir kısmında bu tabloya ishal, kusma ve karın ağrısı da eklenebilir."

Akdur, MERS'in yarasalardan develere, develerden de insanlara bulaştığının tahmin edildiğini aktararak, Arabistan Yarımadası'na seyahat edenlerin tek hörgüçlü deve ve sütü ile hastalardan uzak durmasının çok önemli olduğunu anlattı.

Yüksek ateşli solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin vakit kaybetmeden doktora başvurması gerektiğine dikkati çeken Akdur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Solunum yolu enfeksiyonu geçiren hastaların sokağa çıkmaması, okula, işe gitmemesi en önemli önlemdir. El temizliği çok önemli. Öksürüp, hapşırırken ağız elle değil, kolla kapatılmalıdır. Özellikle 'risk grubu' dediğimiz, kalp, böbrek hastası, şeker hastalığı, astım ve solunum yetmezliği ile bağışıklık yetersizliği olanların çok dikkat etmeleri gerekir. Aynı şekilde ileri yaşta olanların da bu hastalıktan korunmaları gerekir çünkü bunlarda hastalık çok ağır seyretmekte ve yüksek oranda ölümle sonuçlanmaktadır.

Bu nedenle bu tür hastalığı olanların ve ileri yaşta bulunanların kendini korumak için özel dikkat göstermeleri gerekir. Risk grubunun AVM, kafe, kahvehane vb. kalabalık yerlere gittiğinde ve toplu ulaştırma araçlarına bindiğinde tıbbi maske kullanmasında büyük yarar vardır."

"MERS virüsünün insandan insana bulaşması ancak yakın temasla olabiliyor, kıyaslama yapmak gerekirse yayılma riski bakımından MERS virüsü, Ebola virüsünden daha tehlikeli" ifadesini kullanan Akdur, hastalığın görüldüğü 22 ülkeye seyahat edeceklerin maske takmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: aa