Vücut geliştirme hocası ve diyetisyen Özgür Doğan proteinle ilgili bilgilerini bizimle paylaşıyor:

Protein üç büyük makro besinden biridir. Karbonhidratların ve yağların aksine (diğer iki makro besin) protein nitrojen barındıran amino asitlerden oluşur. Gıdalarda 20 farklı amino asit bulunur ve hepsi kas yapımında çok önemli olsa da 9 tanesi çok kritik öneme sahiptir. Bunlara esansiyel amino asitler denir. Aslında vücudumuz için dışarıdan almamız gereken sadece bu 9 amino asittir.

Esansiyel amino asitler vücut tarafından üretilemedikleri için protein içeren gıdalardan alınmalıdır. Kırmızı et, balık, kümes hayvanları, süt, peynir ve soya fasülyesi protein açısından zengindir. Whey, kazein, yumurta ve soya protein tozları da aynen protein içeren yiyecekler gibi iyi birer protein kaynağıdır. Ama kalori seviyeleri daha düşük olur.

Protein çeşitleri

Whey proteini

Şu an proteinlerin kralıdır. Çünkü whey proteini çok hızlı bir şekilde ve kolayca sindirilir. Esansiyel amino asitlerle doldurur ve önemli oranda BCAA içerir. Ayrıca sağlığa faydalı bir sürü amino asit ve nitrojen içerir. Whey proteini iki büyük süt proteininden biridir ve sütteki proteinin %20’sini oluşturur.

Kazein Proteini

Sütte bulunan proteinin %80’ini oluşturan kazein, süt ürünlerinin temel proteinidir. Genel olarak yavaş sindirilen bir protein olarak bilinir. Çünkü whey veya soya proteinine göre çok daha yavaş sindirilip kana karışır. Kazein proteini özellikle yatmadan önce alındığında veya uzun süre yemek yenmediği zaman kullanışlıdır.

Süt proteinleri

Süt proteinleri aynen tahmin edebileceğiniz gibi yağı ve karbonhidratı alınmış ve kurutulmuş sütten oluşuyor. Aynen sıvı olanı gibi toz süt proteinleri de %20 whey ve %80 kazeinden oluşuyor. O yüzden emilimi de ikisi arasında kalıyor.

Yumurta Proteini

Herhangi bir beslenme uzmanına “en iyi protein kaynağı hangisidir diye sorarsanız büyük ihtimal “yumurta” cevabını alacaksınız. Aslında, bütün beslenme kaynakları protein kalitesi açısından yumurtayı “altın standart” olarak görür. Esansiyel amino asitlerle dolu olan ve her türlü protein kalitesi skorunda en yüksek puanı alan yumurta hakkında tartışacak bir şey yok. Yumurta whey, kazein ve tam süt proteinlerine karşı çok iyi bir alternatif. Özellikle de süte karşı alerjiniz varsa.

Soya proteini

Eğer vejeteryansanız yumurta ve süt proteinini yemek istemiyorsanız soya proteini tüketebilirsiniz. Soya proteini de kas gelişimi için tüm gerekli amino asitleri yeterli miktarda içeriyor.

Kas ve Kuvvet

Yazan: Özgür Doğan

Editör: Haber Merkezi